W pewnym eksperymencie uzyskano rezultaty
Dla próby 1: 6.3 4.5 6.7 5.8 6.9 7.2
Dla próby 2: 7.2 4.8 5.6 5.9 5.1
Zbudować test statystyczny umożliwiający porównanie badanych średnich jeżeli wiadomo, że pierwsza próba jest realizacją zmiennej losowej o rozkładzie \(\displaystyle{ N(\mu_{1},4)}\), a druga realizacją zmiennej losowej o rozkładzie \(\displaystyle{ N(\mu_{2},5)}\)
Zbudować test statystyczny
- abrasax
- Użytkownik
- Posty: 844
- Rejestracja: 20 maja 2005, o 13:19
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Zabrze
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 161 razy
Zbudować test statystyczny
test istotności dla średnich, gdy populacje mają rozkłady normalne o znanych odchyleniach standardowych
statystyka:
\(\displaystyle{ u=\frac{\overline{x}_1-\overline{x}_2}{\sqrt{\frac{\sigma_1^2}{n_1}+ \frac{\sigma_2^2}{n_2}}}}\)
ma rozkład N(0,1)
statystyka:
\(\displaystyle{ u=\frac{\overline{x}_1-\overline{x}_2}{\sqrt{\frac{\sigma_1^2}{n_1}+ \frac{\sigma_2^2}{n_2}}}}\)
ma rozkład N(0,1)
-
- Użytkownik
- Posty: 46
- Rejestracja: 27 maja 2007, o 20:51
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bartoszyce
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 4 razy
Zbudować test statystyczny
Dzięki wielkie a mogłabyś to zadanie tak nieco bardziej rozpisać bo ze statystyką to u mnie zbyt dobrze nie jest a niestety muszę wiedzieć jak zrobić takie zadanko;/ byłbym bardzo wdzięczny za pomoc