Zmieniam treść zadania:
Dana jest dystrybuanta pewnej zmiennej losowej X typu skokowego:
\(\displaystyle{ \begin{cases} 0 , dla x qslant 1, \\ \frac{1}{7} , dla 1qslant 2, \\ \frac{3}{7} , dla 2qslant 5, \\ \frac{6}{7}, dla 5< x qslant 10 \\ 1 , dla 10 \end{cases}}\)
Określić rozkład prawdopodobieństwa tej zmiennej losowej oraz obliczyć prawdopodobieństwa:
\(\displaystyle{ P(5\leqslant X < 8 )}\) , oraz \(\displaystyle{ P(5\leqslant x qslant 8)}\)
Nie mam dobrych materiałów do nauki wiec proszę z komentarzami.
Rozklad prawdopodbieństwa i dystrybuanta
- kuch2r
- Użytkownik
- Posty: 2302
- Rejestracja: 18 paź 2004, o 18:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław/Ruda Śląska
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 408 razy
Rozklad prawdopodbieństwa i dystrybuanta
Skoro \(\displaystyle{ \xi}\) jest zmienna losowa typy dysrketnego, to ile wynosi:
\(\displaystyle{ P(\xi=x)=??}\)
\(\displaystyle{ P(\xi=x)=??}\)
- `vekan
- Użytkownik
- Posty: 875
- Rejestracja: 23 sty 2006, o 21:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: far away
- Podziękował: 139 razy
- Pomógł: 71 razy
Rozklad prawdopodbieństwa i dystrybuanta
Czytam tą teorie i nie podchodzi mi ona, jeżeli zobaczę przykład rozwiązany to od razu bede wiedział o co chodzi, wrócę do teorii i zrozumiem.