czy ktos moglby mi podpowiedziec jak zrobic to zadnie?
ZAd. O szeregu statystycznym wiemy, że minimum wartości w nim wynosi 126, a maksimum 274. Która z podanych liczb 125.5, 100, 275, 24, 127, 273, 300 na pewno nie może być średnią w tym szeregu?
szereg statystyczny >>>średnia
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 6 kwie 2008, o 15:04
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 6 kwie 2008, o 15:04
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- kuch2r
- Użytkownik
- Posty: 2302
- Rejestracja: 18 paź 2004, o 18:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław/Ruda Śląska
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 408 razy
szereg statystyczny >>>średnia
Niech \(\displaystyle{ x_1,x_2,\ldots, x_n}\) - proba losowa
Srednia, to nic innego jak:
\(\displaystyle{ \sum\limits_{i=1}^{n}x_i}\)
W bardzo łatwy sposob mozemy dowiesc,ze :
\(\displaystyle{ \min\limits_i x_i q \frac{1}{n}\sum\limits_{i=1}^{n}x_i\leq \max\limits_{i} x_i}\)
Srednia, to nic innego jak:
\(\displaystyle{ \sum\limits_{i=1}^{n}x_i}\)
W bardzo łatwy sposob mozemy dowiesc,ze :
\(\displaystyle{ \min\limits_i x_i q \frac{1}{n}\sum\limits_{i=1}^{n}x_i\leq \max\limits_{i} x_i}\)