\(\displaystyle{ f(x) = \begin{cases} \frac{3}{2x ^{4} } , dla ft| x\right| qslant 1 \\ 0, dla ft| x\right| < 1 \end{cases}}\)
Znaleźć dystrybuantę oraz prawdopodobieństwo tego, że zmienna losowa przyjmuje wartość większą od 2.
Proszę o pomoc.
Wyznaczenie dystrybuanty (gdzie jest błąd?)
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 1 sty 2008, o 14:14
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: b-stok
- Podziękował: 1 raz
Wyznaczenie dystrybuanty (gdzie jest błąd?)
Ostatnio zmieniony 18 kwie 2008, o 18:18 przez SisterPsychosis, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 1 sty 2008, o 14:14
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: b-stok
- Podziękował: 1 raz
Wyznaczenie dystrybuanty (gdzie jest błąd?)
ten wzór to ja znam
\(\displaystyle{ t \in (- \infty , -1>
F(x)= \int_{- \infty }^{x} 0 =0
t \in (-1, 1>
F(x) = \int_{-1}^{x} \frac{3}{2x ^{4} } = - \frac{1}{2x ^{3} } - \frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ t \in (1, + \infty )}\) (i tu mam problem)
\(\displaystyle{ \int_{-1}^{1} \frac{3}{2x ^{4} } + \int_{1}^{x} \frac{3}{2x ^{4} } =-1 - \frac{1}{2x ^{3} } + \frac{1}{2} = - \frac{1}{2x ^{3} } - \frac{1}{2}}\)
i teraz jak obliczam prawdopodobieństwo wychodzi:
\(\displaystyle{ P(X > 2) = 1 - F(2) = 1+ \frac{1}{16} + \frac{1}{2}}\) \(\displaystyle{ >1 !!!}\)
\(\displaystyle{ t \in (- \infty , -1>
F(x)= \int_{- \infty }^{x} 0 =0
t \in (-1, 1>
F(x) = \int_{-1}^{x} \frac{3}{2x ^{4} } = - \frac{1}{2x ^{3} } - \frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ t \in (1, + \infty )}\) (i tu mam problem)
\(\displaystyle{ \int_{-1}^{1} \frac{3}{2x ^{4} } + \int_{1}^{x} \frac{3}{2x ^{4} } =-1 - \frac{1}{2x ^{3} } + \frac{1}{2} = - \frac{1}{2x ^{3} } - \frac{1}{2}}\)
i teraz jak obliczam prawdopodobieństwo wychodzi:
\(\displaystyle{ P(X > 2) = 1 - F(2) = 1+ \frac{1}{16} + \frac{1}{2}}\) \(\displaystyle{ >1 !!!}\)
- divii
- Użytkownik
- Posty: 57
- Rejestracja: 9 gru 2006, o 17:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: ja jestem?
- Podziękował: 14 razy
Wyznaczenie dystrybuanty (gdzie jest błąd?)
Według polecenia wartość \(\displaystyle{ 0}\) masz na przedziale \(\displaystyle{ -1}\)SisterPsychosis pisze:\(\displaystyle{ f(x) = \begin{cases} \frac{3}{2x ^{4} } , dla ft| x\right| qslant 1 \\ 0, dla ft| x\right| < 1 \end{cases}}\)
Znaleźć dystrybuantę oraz prawdopodobieństwo tego, że zmienna losowa przyjmuje wartość większą od 2.
Proszę o pomoc.