Wyznaczyć za pomocą dystrybuanty prawdopodobieństwa...

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
goldenka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 220
Rejestracja: 10 wrz 2005, o 12:20
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Płock/Kraków
Podziękował: 23 razy
Pomógł: 10 razy

Wyznaczyć za pomocą dystrybuanty prawdopodobieństwa...

Post autor: goldenka »

Wyznaczyć za pomocą dystrybuanty prawdopodobieństwa:
a) \(\displaystyle{ P(X qslant b)}\)
b) \(\displaystyle{ P(X qslant b)}\)
c) \(\displaystyle{ P(aqslant b)}\)

Chciałabym jednak o wytłumaczenie tak krok po kroku, bo wyniki mam, ale nie wiem skąd się wzięły:)
Dziękuję z góry
Awatar użytkownika
Janek Kos
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 417
Rejestracja: 20 lis 2005, o 22:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Pomógł: 98 razy

Wyznaczyć za pomocą dystrybuanty prawdopodobieństwa...

Post autor: Janek Kos »

Definicja dystrybuanty:

\(\displaystyle{ P(X\leq x)=F(x)}\)

stąd od razu dostajesz punkt a.

a)\(\displaystyle{ P(X\leq b)=F(b)}\)

b)Trzeba skorzystać z faktu \(\displaystyle{ P(A)=1-P(A')}\) i wtedy:

\(\displaystyle{ P(X\geq b)=1-P(X}\)
ODPOWIEDZ