Gęstość zmiennej losowej

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
Kasiunia
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 20
Rejestracja: 10 lis 2006, o 14:20
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: warszawa
Podziękował: 2 razy

Gęstość zmiennej losowej

Post autor: Kasiunia »

Witajcie. Mam problem z takim zadaniem:

Zmienna losowa X ma gęstość daną wzorem:

\(\displaystyle{ f(x) = \begin{cases} 3 x^{2} \mbox{ dla } 0}\)
Ostatnio zmieniony 11 kwie 2008, o 16:38 przez Kasiunia, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
kuch2r
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2302
Rejestracja: 18 paź 2004, o 18:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław/Ruda Śląska
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 408 razy

Gęstość zmiennej losowej

Post autor: kuch2r »

\(\displaystyle{ EX=\int\limits_{0}^{1} x\cdot f(x) \mbox{ dx}}\)
Ponandto:
\(\displaystyle{ D^2X=E(X-EX)^2}\) itd..
ODPOWIEDZ