Zmienne losowe \(\displaystyle{ X_1,...,X_{100}}\) sa niezalezne o jednakowych rozkladach:
\(\displaystyle{ f(x)=\begin{cases} 0, dla x}\)
rozkład wykładniczy
- kuch2r
- Użytkownik
- Posty: 2302
- Rejestracja: 18 paź 2004, o 18:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław/Ruda Śląska
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 408 razy
rozkład wykładniczy
Zauwazmy, ze:
\(\displaystyle{ \overline{X}=\frac{1}{100}\sum\limits_{i=1}^{100}X_i}\)
WowczaS:
\(\displaystyle{ P(4}\)
\(\displaystyle{ \overline{X}=\frac{1}{100}\sum\limits_{i=1}^{100}X_i}\)
WowczaS:
\(\displaystyle{ P(4}\)
Ostatnio zmieniony 23 mar 2008, o 10:34 przez kuch2r, łącznie zmieniany 1 raz.
- Emiel Regis
- Użytkownik
- Posty: 1495
- Rejestracja: 26 wrz 2005, o 17:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 71 razy
- Pomógł: 225 razy
rozkład wykładniczy
Skad taka idea: >dago_6 pisze:\(\displaystyle{ P(X_1=7)}\) bedzie \(\displaystyle{ \frac{1}{5}e^{-\frac{1}{5}7}\)
Idąc tą drogą żeby mieć prawdopodobieństwo przedziału to zsumuj nieprzeliczalny szereg...
Jeszcze drobna uwaga dla kuch2r, standaryzując dzielisz przez odchylenie standardowe czyli w naszym przypadku pierwiastek ze \(\displaystyle{ 100 25}\) czyli \(\displaystyle{ 10 5}\).
Ostatnio zmieniony 23 mar 2008, o 10:32 przez Emiel Regis, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Użytkownik
- Posty: 12
- Rejestracja: 26 lis 2007, o 20:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: wro
- Podziękował: 3 razy
rozkład wykładniczy
ok, ale nie odpowiedzieliscie mi na pytanie czy \(\displaystyle{ E(X_5)=5}\) a \(\displaystyle{ V(\overline{X})=25}\) ?
dalej nie wiem jak obliczyc \(\displaystyle{ P(X_1=7)}\)
dalej nie wiem jak obliczyc \(\displaystyle{ P(X_1=7)}\)
- kuch2r
- Użytkownik
- Posty: 2302
- Rejestracja: 18 paź 2004, o 18:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław/Ruda Śląska
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 408 razy
rozkład wykładniczy
Wiemy, ze:
\(\displaystyle{ E(X_i)=5}\) dla kazdego \(\displaystyle{ i=1,2,\ldots,100}\)
Jezeli chodzi o :
\(\displaystyle{ V(\overline{X})=V(\frac{1}{100}\sum\limits_{i=1}^{100} X_i)=\left(\frac{1}{100}\right)^2\ \sum\limits_{i=1}^{100}V(X_i)=\frac{1}{100^2}\cdot 100\cdot 25=\frac{1}{4}}\)
Co do reszty, to zalecam zajrzec to wykladu gdzie byla omawiana zmienna losowa typu ciaglego.
\(\displaystyle{ E(X_i)=5}\) dla kazdego \(\displaystyle{ i=1,2,\ldots,100}\)
Jezeli chodzi o :
\(\displaystyle{ V(\overline{X})=V(\frac{1}{100}\sum\limits_{i=1}^{100} X_i)=\left(\frac{1}{100}\right)^2\ \sum\limits_{i=1}^{100}V(X_i)=\frac{1}{100^2}\cdot 100\cdot 25=\frac{1}{4}}\)
Co do reszty, to zalecam zajrzec to wykladu gdzie byla omawiana zmienna losowa typu ciaglego.