zadanie ze zmianą rozkładu procentowego
-
- Użytkownik
- Posty: 65
- Rejestracja: 24 lut 2006, o 10:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: sqq
- Podziękował: 5 razy
zadanie ze zmianą rozkładu procentowego
Pewna firma zatrudnia 120 osób w czterech oddziałach znajdujących się w różnych miastach. Średnie miesięczne wynagrodzenie w I oddziale wynosi 2400zl , w II - 2800 , w III - 3200 , w IV - 4000. Rozkład zatrudnienia [z diagramu] wynosi - dla oddziału I - 40% , II - 20% , III - 30% i IV - 10%. Jak zmieni się średnie wynagrodzenie [które po obliczeni wynosi 2880zl] w tej firmie, jeśli w I oddziale zatrudnienie zmniejszy się o 25%, a średnia zarobków w tym oddziale nie ulegnie zmianie??
- scyth
- Użytkownik
- Posty: 6392
- Rejestracja: 23 lip 2007, o 15:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 1087 razy
zadanie ze zmianą rozkładu procentowego
W pierwszy oddziale pracuje na początku \(\displaystyle{ 0,4 120 = 48}\) osób.
Zatrudnienie zmiejszono o 25%, czyli pracuje tam teraz \(\displaystyle{ 0,75 48 = 36}\) osób.
Już możesz policzyć nowe średnie wynagrodzenie w firmie i porównać z poprzednim.
Zatrudnienie zmiejszono o 25%, czyli pracuje tam teraz \(\displaystyle{ 0,75 48 = 36}\) osób.
Już możesz policzyć nowe średnie wynagrodzenie w firmie i porównać z poprzednim.