witam,
mam pytanie jak poradzić sobie z zadaniem o treści: czas pracy żarówek z pewnej fabryki ma rozkład normalny ze średnią 700h i odchyleniem standardowym 7h.
Znajdź kwantyl rzędu 0,7 dla rozkłady czasu pracy żarówek.
Proszę o pomoc i wyjaśnienie jak się do tego zabrać.
kwantyl rzędu 0,7
- kuch2r
- Użytkownik
- Posty: 2302
- Rejestracja: 18 paź 2004, o 18:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław/Ruda Śląska
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 408 razy
kwantyl rzędu 0,7
Kwantylem rzedu \(\displaystyle{ p}\) nazywamy:
\(\displaystyle{ F(x)=p}\)
gdzie \(\displaystyle{ F(x)}\) - jest dystrybuanta zmiennej losowej \(\displaystyle{ \xi}\) o zadanym rozkladzie
W naszym przypadku \(\displaystyle{ \xi\sim N(700,7)}\)
Ponadto \(\displaystyle{ F(x)=P(\xi}\)
\(\displaystyle{ F(x)=p}\)
gdzie \(\displaystyle{ F(x)}\) - jest dystrybuanta zmiennej losowej \(\displaystyle{ \xi}\) o zadanym rozkladzie
W naszym przypadku \(\displaystyle{ \xi\sim N(700,7)}\)
Ponadto \(\displaystyle{ F(x)=P(\xi}\)