Srednia

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
IchBinHier
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 125
Rejestracja: 18 paź 2007, o 13:36
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Zagranica

Srednia

Post autor: IchBinHier »

Pudelko zapalek powinno zawierac 50 zapalek. Test zostal pzreprowadzony zeby sprawdzic czy zawartosc jest dostateczna. probka 50 zapalek dala nastepujace wyniki dla zmiennosci x:

\(\displaystyle{ (\sum)=2514}\)

\(\displaystyle{ (\sum)^{2}=126.486}\)

Znajdź średnią i odchylenie standardowe



Wszystkie wzory matematyczne należy umieszczać w całości w odpowiedniej strukturze kodu, który jest zaprezentowany poniżej:

Kod: Zaznacz cały

[tex]wyrazenie matematyczne[/tex]
Na forum piszemy PO POLSKU, a także staramy się stosować polskie znaki. Dwa ostrzeżenia nic Cię nie nauczyły? Następnym razem taki temat wyląduje w koszu, a Ty dostaniesz ostrzeżenie.
Sylwek[/color]
Ostatnio zmieniony 9 lut 2008, o 15:28 przez IchBinHier, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
scyth
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6392
Rejestracja: 23 lip 2007, o 15:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 1087 razy

Srednia

Post autor: scyth »

Co jest pod sumą? Czy chodzi o próbkę 50 pudełek? To wtedy średnia to:
\(\displaystyle{ \frac{2514}{50} = 50,28}\)
Ale co to jest ta druga suma?
ODPOWIEDZ