Witam! Mam problem z kilkoma zadaniami z korelacji, koncentracji i szeregów czasowych. czy mógłby mi ktoś pomoć i napisać kilka rozwiązań ??
plik doc
uploader.pl/?d=E6FCC4131
z góry dzieki !!
[ Dodano: 30 Stycznia 2008, 17:51 ]
ZADANIE 1
OKRES PKB%
1991 93
1992 102,6
1993 103,8
1994 105,2
1995 107
Oblicz średni przyrost produktu krajowego brutto w latach 1991-1995 wykorzystując dane z tablicy:
Rozwiązanie
SUMA Δt/t-1=y92-y91+y93-y92+y94-y93+y95-y94(to wszystko podzielić na 4) =102,6-93+103,8-102,6+105,2-103,8+107-105,2to wszystko dzielone na 4=wszystko się prawie skraca zostaje 107-93dzielone na 4=3,5
ODP.Średni przyrost PKB w latach 1991-1995 wyniósł 3,5%
nieiwem czy to dobrze ale zrobiłem to zadanie 2. Nie roiłem tego na zaden wzór tylko na tkzw. chłopski rozum takze nieiwem czy to dobrze:
ZADANIE2
Do tych samych danych
OKRES PKB%
1991 93
1992 102,6
1993 103,8
1994 105,2
1995 107
Przy założeniu stałego średniego tempa wzrostu PKB z lat 1991-95 oszacować przewidywalną wartość PKB w roku 1998, jeśli przyjąć, że w 1995r. wartość PKB wynosiła w przybliżeniu 930 00 mln zł, a w 1991r. 89 000 mln zł.
93000-89000=4000
4000:4=1000 - o tyle wzrasta co roku
1000 * 3 = 3000 - o tyle wzrosnie w latach 95-98
93000 + 3000= 96000 mln zł - tyle będzie wynosic w 98 roku
Zadanie 6.
Gr. A
Czy możliwe jest aby w badaniu korelacji dwóch cech otrzymano wyniki:
ryx = -0,88 eyx = 0,12
zgodnie ze wzorem
m(y)= 0,12�-(-0,88)�= Tutaj mam problem bo nie wiem czy najpierw opuszczać nawias czy najpierw podnosić do potęgi. W pierwszym przypadku wyjdzie m(y)=0,0144+0,7744= 0,7888 czyli związek korelacyjny odchyla się od związku liniowego i JEST MOŻLIWY, natomiast w drugim przypadku sprawa wygląda inaczej m(y)=0,0144-0,7744=-0,76 w tym drugim przypadku wynik wyszedł ujemny a zgodnie z tym co przeczytałem w STATYSTYKA NIE JEST TRUDNA wynik m(y) nie może być ujemny bo musi się mieścić w przedziale [0;1] czyli w tym przypadku taka sytuacja byłaby NIE MOŻLIWA.
Gr. B
Czy jest możliwe aby w badaniu korelacji dwóch cech otrzymano wyniki:
ryx = - 0,12 eyx = 0,88
Jeżeli chodzi o ten przykład to jest on bardziej klarowny m(y)=-0,12�-0,88�=-0,76 czyli ten przykład jest NIE MOŻLIWY bo m(y) wychodzi ujemne i nie mieści się w przedziale [0;1]
czy mogłby mi ktoś sprawdzić i poprawić ?? prosze