Zadanie

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
noname2
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 26 sty 2008, o 19:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Białystok

Zadanie

Post autor: noname2 »

Może ktoś pomoże ruszyć to zadanie

Zbadać stopień asymetrii rozkładu płac w przedsiębiorstwie, jeżeli wiadomo, że:
płaca środkowa wynosi 1400 PLN miesięcznie,
25% najniższych płac nie przekracza wartości 1200 PLN,
25% płac najwyższych przekracza 1550 PLN.

[ Dodano: 29 Stycznia 2008, 02:56 ]
Co się tyczy zadania 13 to wydaję mi się, że rozwiązanie jest następujące:

W tym wypadku mediana jest środkową płacą czyli 1400 zł
Me=1400
Q1=1200
Q3=1550

Następnie podstawiajac pod wzor pozycyjnego wskaźnika asymetrii otrzymamy:
As= (1550-1400)-(1400-1200) / (1550-1400)+(1400-1200) = 150-200 / 150+200 = -50/350 = ok. -0,14

Wynika z tego, ze szereg jest asymetryczny lewostronnie (As
ODPOWIEDZ