Witam,
mam do obliczenia współczynnik korelacji zmiennych losowych X i Y. Dystrybuantą wektora losowego funkcji jest \(\displaystyle{ 1-e^{-x} -e^{-y}+e^{-x-y}}\) dla x>0 i y>0 (dla pozostałych przypadków dystrybuanta = 0). Wyliczyłem sobię funkcję gęstości (\(\displaystyle{ e^{x-y}}\)), później rozkłady brzegowe:
\(\displaystyle{ f_X(x)=e^{-x}}\) i \(\displaystyle{ f_Y(y)=e^{-y}}\)
Dochodzimy do współczynnika korelacji
\(\displaystyle{ \varrho= \frac{E(X,Y)-EX\cdot EY}{DX\cdot DY}}\)
\(\displaystyle{ EX = t\limits_{-\infty}^{\infty} x f(x)dx}\)
to f(x) oznacza tu funkcję gęstości, tak? czyli po podstawieniu będę miał:
\(\displaystyle{ EX = t\limits_{0}^{\infty} x e^{-x-y}}\)? a może powinienem tu podstawić rozkład brzegowy?
\(\displaystyle{ EX = t\limits_{0}^{\infty} x e^{-x}}\)
W rozwiązaniu mam (moim zdaniem błędnie) rozklad brzegowy i całkę przez części:
\(\displaystyle{ u=x}\) \(\displaystyle{ dv=e^{-x}dx}\)
\(\displaystyle{ du=dx}\) \(\displaystyle{ v=-e^{x}}\)
więc:
\(\displaystyle{ EX=[x e^{-x}]_0^{\infty}-\int\limits_{0}^{\infty} -e^{-x}dx = [x x^{-x}]_0^\infty - [e^{-x}]_0^\infty =-e^{-x} + e^0 = 1}\)
(itd)
Czy to dobre rozwiązanie? Jeśli tak, to dlaczego użyta jest rozkład brzegowy, a nie funkcja gęstości? No i, co mnie jeszcze bardziej zdziwiło, dlaczego w pierwszym czynniku (u*v, czyli \(\displaystyle{ x -e^{x}}\) użyte są warunki brzegowe (takie jak po całkowaniu)? Tak się zawsze robi? oO
Pozdrawiam
2 wymiarowa zmienna losowa ciągła [całka]
-
- Użytkownik
- Posty: 384
- Rejestracja: 3 maja 2007, o 22:44
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 92 razy
2 wymiarowa zmienna losowa ciągła [całka]
Po pierwsze we współczynniku korelacji masz E(X,Y) zamiast E(XY), pewnie to pomyłka ale na wszelki wypadek zwracam uwagę .
We wzorze na E(X), f(x) oznacza owszem funkcję gęstości, ale zmiennej X czyli właśnie gęstość brzegową. Zauważ, że E(X) ma być liczbą, a w Twoim sposobie byłaby funkcją y.
Funkcję gęstości dwuwymiarowej zmiennej losowej, oznaczaną
\(\displaystyle{ f(x,y)=e^{-x-y}}\) (+ indykator, czyli na jakim zbiorze jest ta wartość, a na jakim zero) jeśli taka właśnie wychodzi, wykorzystasz przy obliczaniu E(XY), tam będziesz miał:
\(\displaystyle{ E(XY)=\int_{-\infty}^{\infty} t_{-\infty}^{\infty}xy f(x,y) dxdy}\)
We wzorze na E(X), f(x) oznacza owszem funkcję gęstości, ale zmiennej X czyli właśnie gęstość brzegową. Zauważ, że E(X) ma być liczbą, a w Twoim sposobie byłaby funkcją y.
Funkcję gęstości dwuwymiarowej zmiennej losowej, oznaczaną
\(\displaystyle{ f(x,y)=e^{-x-y}}\) (+ indykator, czyli na jakim zbiorze jest ta wartość, a na jakim zero) jeśli taka właśnie wychodzi, wykorzystasz przy obliczaniu E(XY), tam będziesz miał:
\(\displaystyle{ E(XY)=\int_{-\infty}^{\infty} t_{-\infty}^{\infty}xy f(x,y) dxdy}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 6 lut 2007, o 15:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Pozek
- Podziękował: 3 razy
2 wymiarowa zmienna losowa ciągła [całka]
uhmmm... ;d teraz to już rozumiem, dzieki; a to \(\displaystyle{ [x \cdot x^{-x}]_{0}^{ \infty}}\) to jest \(\displaystyle{ \infty \cdot 0}\), czyli symbol nieoznaczony, prawda? To znaczy, że bez reguły de L'Hospitala nie idzie tego wyliczyć?
P.S. Dzięki za poprawienie na E(XY)
P.S. Dzięki za poprawienie na E(XY)
-
- Użytkownik
- Posty: 384
- Rejestracja: 3 maja 2007, o 22:44
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 92 razy
2 wymiarowa zmienna losowa ciągła [całka]
Coś Ci te minusy poprzeskakiwały, we wzorze na v w wykładniku oczywiście -x, ale dalej widzę dobrze , no i chyba nie x tylko e w tym nawiasie kwadratowym jako podstawa potęgi tak?
No można założyć że owa reguła się przyda, ale można też inaczej, możesz poczytać o funkcji gamma Eulera, może się czasami przydać do obliczania szybkiego takich całek. Twoja całka to ta
funkcja w punkcie 2 czyli \(\displaystyle{ \Gamma (2)=1!=1}\) szybciej, prawda ?
No można założyć że owa reguła się przyda, ale można też inaczej, możesz poczytać o funkcji gamma Eulera, może się czasami przydać do obliczania szybkiego takich całek. Twoja całka to ta
funkcja w punkcie 2 czyli \(\displaystyle{ \Gamma (2)=1!=1}\) szybciej, prawda ?
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 6 lut 2007, o 15:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Pozek
- Podziękował: 3 razy
2 wymiarowa zmienna losowa ciągła [całka]
hehe, faktycznie pokręciłem
dzięki Ci bardzo właśnie zaczynam naukę funkcji gamma Eulera
dzięki Ci bardzo właśnie zaczynam naukę funkcji gamma Eulera