mediana, wspolczynnik korelacji, szereg rozdzielczy

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
kodzik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 30 gru 2007, o 22:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznan

mediana, wspolczynnik korelacji, szereg rozdzielczy

Post autor: kodzik »

1.zadanie
Mamy dany szereg rozdzielczy. Jaka jest górna granica przedziału (o rozpiętości 4) z dominantą, jeżeli wiadomo, że dominanta wynosi 5, liczebność przedziału z dominantą wynosi 10, liczebność przedziału poprzedniego wynosi 8 a następnego po dominancie wynosi 4

A) 8B) 4C) 5D) 3E) żadna z powyższych

2 zadanie
Mamy następujące obserwacje w tabelce.
Ile wynosi współczynnik korelacji?
\(\displaystyle{ \begin{array}{c|c}
x & y \\\hline
2 & 8\\
4 & 7\\
6 & 6\\
7 & 4\\
6 & 5
\end{array}}\)

A) –0,75B) –0,95C) –1,2D) 0

3 Zadanie
Mamy dane następujące obserwacje:
\(\displaystyle{ \begin{array}{c|c|c|c|c|c}
x_i & 5 & 9 & 8 & 7 & 3 \\\hline
n_i & 5 & 10 & 5 & 7 & 3
\end{array}}\)

Oblicz średnią arytmetyczną i medianę.
\(\displaystyle{ A) \overline{X}= 1,7 \ Me(X)= 5,7 \\
B)\overline{X}= 10 \ Me(X)=7,9, \\
C) Me(X)=7 \ \overline{X}=8\\
D)Me(X)=6 \ \overline{X}=4,7\\
E)}\)
żadna z powyższych

4 zadanie
Ile wynosi dolna granica przedziału z medianą jeżeli wiadomo, że rozstęp wynosi 4, ogólna liczebność 100,liczebność przedziału z medianą 20, liczebność skumulowana wszystkich poprzednich przedziałów doprzedziału z medianą 35 a mediana wynosi 11.

A) 15B) 10C) 14D) 8E) żadna z powyższych
Ostatnio zmieniony 16 sty 2013, o 11:07 przez pyzol, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
ODPOWIEDZ