Wyznacz X Jeżeli średnia ważona podanych liczb:
a) 3;5;x;4;3 z wagami 0,4 ; 0,1 ; 0,1 ; 0,2 ; 0,2; jest równa 3,2 ;
b)3;5;7;1;x;5 z wagami 0,2 ; 0,15 ; 0,1 ; 0,1 ; 0,4 ; 0,05 jest równa 7,05 ;
Oraz
Wyznacz X Jeżeli średnia arytmetyczna podanych liczb
a) 2,x,45,3,6,5,4,3,1 jest równa 9
b) 4,3,6,4,x,3,23,4,5 jest równa 15
Chciałbym wiedzieć jak je rozwiązać.
Pozdrawiam i z góry dziękuję
ps i takie małe pytanie na koniec jak liczy się (gdzie x jest do kwadratu)
Średnia ważona (wyznaczanie X)
- scyth
- Użytkownik
- Posty: 6392
- Rejestracja: 23 lip 2007, o 15:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 1087 razy
Średnia ważona (wyznaczanie X)
Zrobię przykłady a - resztę powinieneś umieć zrobić analogicznie.
\(\displaystyle{ 3 0,4 + 5 0,1 + x 0,1 + 4 0,2 + 3 0,2=3,2 \\
3,1 + 0,1x=3,2 \\
x=1}\)
i drugie zadanie:
\(\displaystyle{ \frac{2+x+45+3+6+5+4+3+1}{9} = 9 \\
69+x=81 \\
x=12}\)
A co do pytania jak się liczy \(\displaystyle{ \sqrt[n]{x^2}}\) - o co Ci chodzi?
\(\displaystyle{ 3 0,4 + 5 0,1 + x 0,1 + 4 0,2 + 3 0,2=3,2 \\
3,1 + 0,1x=3,2 \\
x=1}\)
i drugie zadanie:
\(\displaystyle{ \frac{2+x+45+3+6+5+4+3+1}{9} = 9 \\
69+x=81 \\
x=12}\)
A co do pytania jak się liczy \(\displaystyle{ \sqrt[n]{x^2}}\) - o co Ci chodzi?