Wyznacz x i y z zestawu liczb.
-
- Użytkownik
- Posty: 33
- Rejestracja: 15 paź 2007, o 20:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Jarosław
- Podziękował: 3 razy
Wyznacz x i y z zestawu liczb.
Wyznacz xi y jestli sredn ia arytmetyczna zestawwu liczb: 3 5 4 9 12 4 9 5 5 4 jest rowna 6.25,dominanta tego zestawu jest 5 oraz x
- scyth
- Użytkownik
- Posty: 6392
- Rejestracja: 23 lip 2007, o 15:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 1087 razy
Wyznacz x i y z zestawu liczb.
Z tego, że dominantą jest 5 możemy wywnioskować, że x=5 lub y=5 (oraz żadna z nich nie jest 4). Ze średniej:
\(\displaystyle{ \frac{3+5+4+9+12+4+9+5+5+4+x+y}{12}=6,25 \\
60+x+y=75 \\
x+y=15}\)
A więc \(\displaystyle{ x=5 \ y=10}\).
\(\displaystyle{ \frac{3+5+4+9+12+4+9+5+5+4+x+y}{12}=6,25 \\
60+x+y=75 \\
x+y=15}\)
A więc \(\displaystyle{ x=5 \ y=10}\).