oblicz a i b
-
- Użytkownik
- Posty: 34
- Rejestracja: 12 lut 2007, o 21:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ostrołęka
- Podziękował: 14 razy
oblicz a i b
Podane są liczby 3, 9, 4, 11, 7, 8, 5, a, b oraz średnia arytmetyczna=6 i mediana=7> oblicz ile wynosi a i b? Potrzebuje po kolei jak to sie liczy z gory dziekuje za pomoc
-
- Użytkownik
- Posty: 34
- Rejestracja: 12 lut 2007, o 21:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ostrołęka
- Podziękował: 14 razy
oblicz a i b
tak to sa dowolne liczby ale jak wynika z tresci zadania to jedna będzie qslant od mediany a druga qslant od mediany
- kuch2r
- Użytkownik
- Posty: 2302
- Rejestracja: 18 paź 2004, o 18:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław/Ruda Śląska
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 408 razy
oblicz a i b
to takich par (a,b) bedzie nieskonczenie wiele...
liczby a i b musza spelnia tylko warunek:
\(\displaystyle{ \overline{x}=6=\frac{1}{9}(a+b +47)\\a+b=7}\)
Bez straty ogolnosci mozemy zalozyc,ze \(\displaystyle{ a}\)
liczby a i b musza spelnia tylko warunek:
\(\displaystyle{ \overline{x}=6=\frac{1}{9}(a+b +47)\\a+b=7}\)
Bez straty ogolnosci mozemy zalozyc,ze \(\displaystyle{ a}\)