Wyliczenie wariacji i odchylenia standardowego.

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
krisis
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 9 gru 2007, o 12:40
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: z mamy

Wyliczenie wariacji i odchylenia standardowego.

Post autor: krisis »

Witam
Tak więc mam do zrobienia zadanie polegające na policzeniu uczniów i posiadania przez nich plecaków lub torb na ramię ;]. wg mojej statystyki wyszło 56(plecaki "P") : 2(torby "T")
Mam do wykonania:
-szereg prosty rozdzielczy czyli {p,p,p,p,p,p,p,p,p,.....,p,p,t,t}
rozdzielczy tabelka Xi: "p" = 56 Xi: "t"=2
-diagram kołowy (dam sobie radę)
-dominanta mediana D="p" M=p+p/2 czyli też p
*obliczyć wartość powyżej poniżej typowej (%), wariację - wszystko ok tylko "p" i "t" nie posiadają wartości, obliczaliśmy podobnie z nr buta np {45,34,23,45} plecak torba nie posiadają wartości.
*jeszcze do obliczenia została średnia wartość typowania.
Proszę o pomoc z rozwiązaniu zadania z góry dziękuję jak co to piszcie na gg 9633312. Pozdrawiam !!
Ostatnio zmieniony 9 gru 2007, o 13:05 przez krisis, łącznie zmieniany 1 raz.
Kubus__19
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 24 sty 2008, o 11:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Rzeszow

Wyliczenie wariacji i odchylenia standardowego.

Post autor: Kubus__19 »

Mam problem i pisze do Was.jestem studentem pierwszego roku ekonomi i mam za zadanie rozwiazac zadanie ze stetystyki.Nie jestem orłem z matematyki wiec prosze was o pomoc.a oto moje zadanie;:135,140,147,150,135,138;
a)oblicz odchylenie przecietne,
b)oblicz odchylenie standardowe,

Jesli moglibyscie mi pomoc piszcie na gg 10007963
ODPOWIEDZ