Ile wynosi b/a, jeśli znamy ich średnią arytmetyczną?

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
julietta_m_18
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 97
Rejestracja: 6 paź 2007, o 13:30
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wodzisław
Podziękował: 14 razy

Ile wynosi b/a, jeśli znamy ich średnią arytmetyczną?

Post autor: julietta_m_18 »

brednia arytmetyczna liczba a i b jest równa \(\displaystyle{ \frac{9a}{13}}\). Ile wynosi \(\displaystyle{ \frac{b}{a}}\)?
Ostatnio zmieniony 9 gru 2007, o 12:50 przez julietta_m_18, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Maniek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 841
Rejestracja: 11 paź 2004, o 15:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Będzin | Gliwice
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 79 razy

Ile wynosi b/a, jeśli znamy ich średnią arytmetyczną?

Post autor: Maniek »

\(\displaystyle{ \frac{a+b}{2}=\frac{9a}{13}}\)
Awatar użytkownika
Piotrek89
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1051
Rejestracja: 8 paź 2006, o 16:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Górowo Iławeckie
Pomógł: 278 razy

Ile wynosi b/a, jeśli znamy ich średnią arytmetyczną?

Post autor: Piotrek89 »

\(\displaystyle{ \frac{a+b}{2}=\frac{9a}{13}}\)
\(\displaystyle{ 18a=13a+13b}\)
\(\displaystyle{ 5a=13b}\)
\(\displaystyle{ \frac{b}{a}=\frac{5}{13}}\)
ODPOWIEDZ