statystyki opisowe

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
andzela19
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 3 cze 2007, o 08:08
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Bialystok
Podziękował: 1 raz

statystyki opisowe

Post autor: andzela19 »

Mógłby mi ktoś pomóc w tych zadaniach?? Byłabym wdzięczna..:)
Wszystkie zadania robiłam już po trochu ale no każde zaczynałam i nie kończyłam bo w pewnym momencie juz nie wiedziałam co liczyć.. proszę chociaż o jakieś wskazówki...

Dane jednostkowe do testów 1, 2, 3
n=19 krajów w 2004 roku, X – liczba dni urlopowych w roku,
[xi] = [20 25 25 25 20 20 21 28 27 24 24 15 25 10 22 20 12 25 10 ]
Statystyki opisowe rozkładu empirycznego X: średnia = 20,9 dni


TEST 1
Ile wynoszą klasyczny i pozycyjny współczynniki zmienności liczby dni urlopowych w badanych krajach oraz czy kraj z 28 dniami urlopowymi może być uznany za typowy wśród badanych z punktu widzenia miar klasycznych i pozycyjnych?
a) 26,3% , 11,4% , nie b) 11,4% , 26,3% , nie c) )26,3% , 11,4% , tak d) 11,4% , 26,3% , tak

TEST 2
Czy prawdą jest, że wśród zbadanych krajów najwięcej jest takich, w których liczba dni urlopowych wynosi 20 oraz czy asymetria rozkładu badanej cechy jest słaba lewostronna?
a) nie, tak b) tak , nie c) nie, nie d) tak, tak

TEST 3
Poniższy wydruk przedstawia średnie staże pracy w trzech wybranych firmach:
STATYSTYKI OPISOWE( STAZE PRACY W FIRMACH A, B, C)
zmienna: | Firma A | Firma B | Firma C
n waznych: | 50 | 35 | 15
srednia: | 9,500 | 8,500 | 6,500
moda: | 12 | 11 | 6
wariancja: | 16,0556 | 13,8333 | 12,5000

Jaki jest przeciętny staż pracy ogółu zbadanych pracowników? W której firmie większość pracowników charakteryzuje się stażem niższym aniżeli średni staż w ich firmie?
a) 8,2 , w firmie C b) 8,7 , w firmie C c) 9,7 , w firmie A d) 8,2 , w firmie B

TEST 4
Gospodarstwa w pewnej wsi zbadano pod względem powierzchni. Otrzymane informacje przedstawiono w postaci szeregu rozdzielczego(nie podano jednak liczby gospodarstw o powierzchni od 8 do 12 ha)
Powierzchnia (w ha) 0 - 4 4 - 8 8 -12 12-16 16-20 20-24
Liczba gospodarstw 8 18 32 20 18
Ile gospodarstw ma powierzchnię od 8do12 ha jeżeli wiadomo, że połowa gospodarstw ma powierzchnię większą niż 12,5 ha i połowa gospodarstw ma powierzchnię mniejszą niż 12,5 ha ?
a) 32 b) 36 c) 18 d) 12
ODPOWIEDZ