Witam, chciałbym od razu zaznaczyć, że jestem kadetem w statystyce. Proszę o dozę wyrozumiałości. Próbuję zgłębić
WERYFIKACJĘ HIPOTEZY O WARTOŚCI PRZECIĘTNEJ W ROZKŁADZIE NORMALNYM,GDY o JEST ZNANE
otóż męczę się z odnalezieniem źródła z którego pochodzi
Epsilon z indeksem dolnym alfa.
W zadaniu mam Ealfa = 1,96,
przy poziomie istotnosci alfa = 0,05
dopisek z tablicy III otrzymujemy...
patrzę na tył książki i jest tablica III. Całka z gęstości prawdopodobieństwa rozkładu normalnego
ale nie wiem skąd to 1,96 się bierze
Czy ktoś mógłby rozjaśnić mój mrok?
dziękuje...
[/latex]
Rozklad normalny...skad Epsilon(alfa) się bierze?...
Rozklad normalny...skad Epsilon(alfa) się bierze?...
Jeśli posiadacie Probabilistykę Plucińskich jest to str. 281-283 przykład 5.24
-------------------------------------------------------------------------------------
zbiór krytyczny \(\displaystyle{ W = \{ (x_1,x_2,...,x_n): \frac{|Xn - m|}{\sigma}\sqrt{n} > \epsilon_{\alpha} \}}\)
gdzie epsilon alfa jest wyznaczone z równości:
\(\displaystyle{ P\left(\frac{|Xn-m|}{\sigma} \sqrt{n} W|H0\right) =\alpha}\)
Zależy mi na tym bym zrozumiał skąd epsilon alfa = 1,96 .
jak z tablicy rozkladu normalnego odczytac tą wartość - WYLICZYĆ.
bo wszystko tam jest przecież 0,0...
prosiłbym o instrukcję obsługi tej tablicy
to jest arcyciekawa część matematyki ale również okropnie karkołomna :}
-------------------------------------------------------------------------------------
zbiór krytyczny \(\displaystyle{ W = \{ (x_1,x_2,...,x_n): \frac{|Xn - m|}{\sigma}\sqrt{n} > \epsilon_{\alpha} \}}\)
gdzie epsilon alfa jest wyznaczone z równości:
\(\displaystyle{ P\left(\frac{|Xn-m|}{\sigma} \sqrt{n} W|H0\right) =\alpha}\)
Zależy mi na tym bym zrozumiał skąd epsilon alfa = 1,96 .
jak z tablicy rozkladu normalnego odczytac tą wartość - WYLICZYĆ.
bo wszystko tam jest przecież 0,0...
prosiłbym o instrukcję obsługi tej tablicy
to jest arcyciekawa część matematyki ale również okropnie karkołomna :}
Ostatnio zmieniony 5 gru 2007, o 21:59 przez dreadlord, łącznie zmieniany 1 raz.
Rozklad normalny...skad Epsilon(alfa) się bierze?...
Dziękuje, wcześniej tam zaglądałem ale dopiero ten post i to(konkretne)
wskazanie mi pomogło jadę dalej z zadankiem, wkrótce jeszczę się odezwę
[ Dodano: 5 Grudnia 2007, 23:01 ]
jest wzór \(\displaystyle{ P=\left(\frac{X_n-m }{ \sigma} \sqrt{n} < \epsilon _{\alpha}\right) = }\)
\(\displaystyle{ Xn = 0,9}\)
\(\displaystyle{ m = 0}\)
\(\displaystyle{ \sigma = 0,2}\)
\(\displaystyle{ n = 9}\) \(\displaystyle{ \sqrt{n} = 3}\)
\(\displaystyle{ \alpha = 0,05}\)
to skąd bierze się ten caly \(\displaystyle{ \epsilon_{\alpha}}\)? (jest dany = 1,96)
wskazanie mi pomogło jadę dalej z zadankiem, wkrótce jeszczę się odezwę
[ Dodano: 5 Grudnia 2007, 23:01 ]
jest wzór \(\displaystyle{ P=\left(\frac{X_n-m }{ \sigma} \sqrt{n} < \epsilon _{\alpha}\right) = }\)
\(\displaystyle{ Xn = 0,9}\)
\(\displaystyle{ m = 0}\)
\(\displaystyle{ \sigma = 0,2}\)
\(\displaystyle{ n = 9}\) \(\displaystyle{ \sqrt{n} = 3}\)
\(\displaystyle{ \alpha = 0,05}\)
to skąd bierze się ten caly \(\displaystyle{ \epsilon_{\alpha}}\)? (jest dany = 1,96)
Ostatnio zmieniony 6 gru 2007, o 07:46 przez dreadlord, łącznie zmieniany 1 raz.
- abrasax
- Użytkownik
- Posty: 844
- Rejestracja: 20 maja 2005, o 13:19
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Zabrze
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 161 razy
Rozklad normalny...skad Epsilon(alfa) się bierze?...
został odczytany z tablicy w analogiczny sposób, jak wskazany przeze mnie przykład 2
dla hipotezy alternatywnej \(\displaystyle{ m m_0}\)
liczysz \(\displaystyle{ \Phi(u)=1-\frac{\alpha}{2}=1-\frac{0,05}{2}=0,975}\)
i odczytujesz kwantyl z tablicy, czyli wartość 1,96
dla hipotezy alternatywnej \(\displaystyle{ m m_0}\)
liczysz \(\displaystyle{ \Phi(u)=1-\frac{\alpha}{2}=1-\frac{0,05}{2}=0,975}\)
i odczytujesz kwantyl z tablicy, czyli wartość 1,96