Witam
Będę szczera i napisze,że jestem całkowicie ciemna jeśli chodzi o matematykę. Nie mam pojęcia jak je zrobić. Próbowałam sama coś kombinować ale jest tu tyle niewiadomych ,że głowa boli. Jeśli ktoś miałby ochotę pomóc to bardzo proszę bo bardzo mi zależy.
Pozdrawiam
W tabeli przedstawiono wyniki sondażu przeprowadzonego w grupie uczniów dotyczącego czasu przeznaczonego dziennie na przygotowanie prac domowych.
czas w godz. 1 2 3 4
liczba uczniów 5 10 15 20
a)oblicz średnią liczbę godzin jaką uczniowie przeznaczają na przygotowanie prac domowych
b)oblicz wariancje i odchylenia standardowe czasu przeznaczonego dziennie na przygotowanie prac domowych. Wynik podaj z dokładnością do 0,01.
sondaż z uczniami
- abrasax
- Użytkownik
- Posty: 844
- Rejestracja: 20 maja 2005, o 13:19
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Zabrze
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 161 razy
sondaż z uczniami
\(\displaystyle{ n=5+10+15+20=50}\)
średnia
\(\displaystyle{ \overline{x}=\frac{1}{n}\sum x_in_i = \frac{1}{50}(1 5+2 10+ ... )}\)
wariancja
\(\displaystyle{ s^2=\frac{1}{n} \sum (x_i-\overline{x})^2 n_i = \frac{1}{50} ft((1- \overline{x})^2 5 + (2- \overline{x})^2 10+ ... \right)}\)
odchylenie standardowe to pierwiastek z wariancji
średnia
\(\displaystyle{ \overline{x}=\frac{1}{n}\sum x_in_i = \frac{1}{50}(1 5+2 10+ ... )}\)
wariancja
\(\displaystyle{ s^2=\frac{1}{n} \sum (x_i-\overline{x})^2 n_i = \frac{1}{50} ft((1- \overline{x})^2 5 + (2- \overline{x})^2 10+ ... \right)}\)
odchylenie standardowe to pierwiastek z wariancji