Mediana

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
zaudi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 385
Rejestracja: 30 sty 2007, o 17:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Pomógł: 26 razy

Mediana

Post autor: zaudi »

ZAd1
Badając wydajność przy pracy produkcji ozdób choinkowych, stwierdzono, ze największa liczba pracowników ma wydajność przy pracy wynoszącą 11szt/godz. Oblicz, jaki odsetek pracowników zatrudnionych jest przy produkcji ozdób choinkowych uzyska wydajność w granicach 8-10szt/godz, jeśli wiadomo, że największy odsetek pracowników(45%) uzyskał wydajność w granicach 10-12szt/godz a wydajność 12-14szt/godz osiągnęło 15%
ZAd2
Mediana zarobków 200-osobowej grupy pracowników produkcyjnych w firmie A&B znajdowała się w przedziale 900-1200zł do którego to przedziału należało 40 pracowników i wynosiła1050zł. Oblicz ilu pracowników zarabiało mniej niż 900zł
Awatar użytkownika
doliva
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 156
Rejestracja: 19 kwie 2006, o 19:13
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Biała Podlaska
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 33 razy

Mediana

Post autor: doliva »

Mediana to wartość środkowa jeśli dobrze pamiętam, więc w zadaniu 2:

\(\displaystyle{ Me= \frac{200-40}{2}=80}\)
Awatar użytkownika
Lady Tilly
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3807
Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: nie wiadomo
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 712 razy

Mediana

Post autor: Lady Tilly »

zaudi pisze: Mediana zarobków 200-osobowej grupy pracowników produkcyjnych w firmie A&B znajdowała się w przedziale 900-1200zł do którego to przedziału należało 40 pracowników i wynosiła1050zł. Oblicz ilu pracowników zarabiało mniej niż 900zł
\(\displaystyle{ 1050=900+\frac{100- \sum_{i=1}^{M-1} n_{i}}{40}{\cdot}40}\)
\(\displaystyle{ \sum_{i=1}^{M-1} n_{i}=80}\) suma liczebności do przedziału poprzedzajacego przedział mediany.
zaudi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 385
Rejestracja: 30 sty 2007, o 17:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Pomógł: 26 razy

Mediana

Post autor: zaudi »

Czyli jak w końcu będzie??
ODPOWIEDZ