współczynniki zmienności (interpretacja)

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
Paweł
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 88
Rejestracja: 7 sty 2005, o 20:49
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Leftyujhbgdyjhstein
Podziękował: 24 razy
Pomógł: 1 raz

współczynniki zmienności (interpretacja)

Post autor: Paweł »

mam takie zadanko:

średni czas przejazdu autobusu komunikacji miejskiej z punktu A do B ( dla 20 wybranych przejazdów) wynosi 50 min, przy odchyleniu standardowym 8 minut . Wartosc mediany wynosi 48 min, a odchylenie cwiartkowe wynosi 4 min. Wyznaczyć współczynniki zmienności i podać ich interpretację. Co może być przyczyną duzej róznicy w wartosci obliczonych miar?

wypisałem dane i policzyłem współczynnik zmienności klasyczny, który wynosi 16%. jakie jeszcze inne wspolczynniki mam policzyc, i jak interpretować te 16%?

dzieki.
Awatar użytkownika
abrasax
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 844
Rejestracja: 20 maja 2005, o 13:19
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Zabrze
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 161 razy

współczynniki zmienności (interpretacja)

Post autor: abrasax »

Współczynnik zmienności mówi o zróżnicowaniu próbki. Przyjmuje się, że wartość współczynnika poniżej 10% - brak istotnego zróżnicowania w próbce, duża wartość współczynnika - duże rozproszenie wyników.

Na pewno trzeba policzyć współczynnik klasyczny
\(\displaystyle{ V=\frac{s}{\overline{x}}100 }\),
do tego jeszcze współczynnik pozycyjny
\(\displaystyle{ V_{Q}=\frac{Q}{Me} 100 }\),
gdzie Q - odchylenie ćwiatkowe.

\(\displaystyle{ V=16 }\)
\(\displaystyle{ V_{Q}=8 }\)

Według współczynnika pozycyjnego rozproszenie wyników jest większe. Miary klasyczne są obliczane na podstawie wszystkich obserwacji, dlatego są bardziej dokładne od miar pozycyjnych.
ODPOWIEDZ