Trudne zadania - dystrybuanty,zmienne losowe

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
Agruszka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 28 paź 2007, o 21:38
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Bielawa

Trudne zadania - dystrybuanty,zmienne losowe

Post autor: Agruszka »

1.NA drodze ruchu pociagów znajduja sie w znacznej odległosci od siebie 4 semafory z których kazdy(wobec znacznej odległosci niezaleznie od innych) zezwala na przejazd z prawdopodobienstwem p=0,8.Niech X oznacza liczbe semaforów zezwalajacych na przejazd i poprzedzajacych pierwsze zatrzymanie lub stacje docelowa.Znalezc rozklad zmiennej losowej X jej dystrybuante oraz prawdopodobienstwo P(X>=2)

2.Niech omega={0,1,2,3} ,P({omega małe})=1/4 dla kazdeo małe omega nalzace do omega.Dane sa wie zmienne losowe:X(m.omega)=sin(pi*m.omega*1/2),Y(m.omega)=cos(pi*m.omega*1/2).Znalezc rozklady i dystrybuanty tych zmiennych oraz obliczyc P({m.omega:X(w) nie jest równe Y (w)}).

reszte zadan moge wysłac na maijla jesli tylko ktos wie jak to zrobic:(
ODPOWIEDZ