statystyka

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
Lili001
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 19 sty 2019, o 10:29
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: MYSZKÓW

statystyka

Post autor: Lili001 »

Dzień dobry mam pytanie czy ktoś mógłby rozwiązać poniższe zadanie w celu skonsultowania wyniku?

Podczas eksperymentu naukowego mierzono poziom leukocytów/mm3 krwi i otrzymano następujące dane:
[3500, 3920, 5670, 5676, 5678, 6500, 5439, 5890, 5543, 4590, 6432, 6300, 5760, 4376, 4520, 3200, 4600, 6760, 5460, 7450].

• Oblicz statystyki opisowe (położenia i rozrzutu): N ważnych, średnia, mediana, moda, liczność mody, min, max, dolny kwartyl, gorny kwartyl, wariancja, odch.std., współczynnik zmienności, kurtoza,
janusz47
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7917
Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 1671 razy

Re: statystyka

Post autor: janusz47 »

Proszę podać swoje rozwiązania to skonsultujemy.

Dodano po 1 dniu 3 godzinach 47 minutach 30 sekundach:
Program R

Kod: Zaznacz cały

> leukocyty<-c(3500,3920,5670,5676,5678,6500,5439,5890,5543,4590,6432,6300,5760,4376,4520,3200,4600,6760,5460,7450)
> mean(leukocyty)
[1] 5363.2
> median(leukocyty)
[1] 5606.5
> y=table(leukocyty)
> y
leukocyty
3200 3500 3920 4376 4520 4590 4600 5439 5460 5543 5670 5676 5678 5760 5890 6300 6432 6500 6760 7450 
   1    1    1    1    1    1    1    1    1    1    1    1    1    1    1    1    1    1    1    1 
> names(y)[which(y==max(y))];
 [1] "3200" "3500" "3920" "4376" "4520" "4590" "4600" "5439" "5460" "5543" "5670" "5676" "5678" "5760" "5890" "6300" "6432" "6500" "6760" "7450"
> min(leukocyty)
[1] 3200
> max(leukocyty)
[1] 7450
> quantile(leukocyty)
    0%    25%    50%    75%   100% 
3200.0 4572.5 5606.5 5992.5 7450.0 
> var(leukocyty)
[1] 1236376
 sd=sqrt(1236376)
> sd
[1] 1111.924
lub 
 > sd(leukocyty)
[1] 1111.924
 V=1111.924/5363.2
> V
[1] 0.2073247
Dodatkowo

Kod: Zaznacz cały

> summary(leukocyty)
   Min. 1st Qu.  Median    Mean 3rd Qu.    Max. 
   3200    4572    5606    5363    5992    7450 
   
ODPOWIEDZ