\(\displaystyle{ X _{1},X _{2},...X _{n} }\) niezależne o rozkładzie normalnym z wartością oczekiwaną \(\displaystyle{ u}\) i wariancją \(\displaystyle{ \frac{1}{i} }\) dla każdego \(\displaystyle{ i \in \left\{ 1,...,n\right\} }\). Wyznaczyć przedział ufności \(\displaystyle{ (\widehat{μ} − d, \widehat{μ} + d)}\), gdzie \(\displaystyle{ \widehat{μ}}\) jest \(\displaystyle{ ENW}\) parametru \(\displaystyle{ μ}\) .
Problem zaczyna się, kiedy po przekształceniach dostaję w przedziale ufności \(\displaystyle{ i}\). Jak zrobić, żeby przedział nie zależał od
\(\displaystyle{ i}\) ?
Przedział ufności
-
- Użytkownik
- Posty: 49
- Rejestracja: 7 gru 2016, o 19:28
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
-
- Użytkownik
- Posty: 7918
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1671 razy
Re: Przedział ufności
Z CTG \(\displaystyle{ \ \ \overline{X} \sim \mathcal{N} \left( \mu, \frac{\sigma^2}{n} \right), }\)
dwustronny \(\displaystyle{ 95\% }\) przedział ufności da średniej, gdy populacja ma rozkład normalny o znanej wariancji (odchyleniu standardowym):
\(\displaystyle{ \left [ \hat{ \mu} - d, \ \ \hat{\mu} +d \right ] }\)
gdzie:
\(\displaystyle{ d = \frac{1,96 \cdot \sigma}{\sqrt{n}} }\)
\(\displaystyle{ \sigma = \sqrt{ \sum_{i=1}^{n} \frac{1}{i}} = \ \ ... }\)
dwustronny \(\displaystyle{ 95\% }\) przedział ufności da średniej, gdy populacja ma rozkład normalny o znanej wariancji (odchyleniu standardowym):
\(\displaystyle{ \left [ \hat{ \mu} - d, \ \ \hat{\mu} +d \right ] }\)
gdzie:
\(\displaystyle{ d = \frac{1,96 \cdot \sigma}{\sqrt{n}} }\)
\(\displaystyle{ \sigma = \sqrt{ \sum_{i=1}^{n} \frac{1}{i}} = \ \ ... }\)