Statystyka - zmienne losowe

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
hutsalo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 142
Rejestracja: 14 sty 2022, o 19:44
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 59 razy

Statystyka - zmienne losowe

Post autor: hutsalo »

Problem tyczy się takiego zadania
Zmienna losowa \(\displaystyle{ X}\) przyjmuje wartości \(\displaystyle{ x_{k}}\) z prawdopodobieństwami \(\displaystyle{ P(X=x_{k}) = cq^{k}}\), gdzie \(\displaystyle{ 0<q<1,k= 0,1,2,...}\). Wyznacz stałą \(\displaystyle{ c}\).
Zastanawiam się czy tutaj nie należałoby użyć w jakiś sposób ciągu geometrycznego. Zastanawiam się nad tym zadaniem już dłuższą chwile.
Ostatnio zmieniony 13 cze 2022, o 23:02 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z https://matematyka.pl/viewtopic.php?t=178502 .
Awatar użytkownika
Janusz Tracz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4069
Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: hrubielowo
Podziękował: 80 razy
Pomógł: 1393 razy

Re: Statystyka - zmienne losowe

Post autor: Janusz Tracz »

hutsalo pisze: 13 cze 2022, o 21:31 Zastanawiam się czy tutaj nie należałoby użyć w jakiś sposób ciągu geometrycznego.
Tak, a dokładnie wzoru na sumę szeregu oraz faktu, że suma wszystkich prawdopodobieństw to \(\displaystyle{ 1}\).

PS \(\displaystyle{ q}\) traktujesz tu jak znaną wartość i wynik od niej zależy.
ODPOWIEDZ