Średnia.

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
Piasek96
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 56
Rejestracja: 18 mar 2018, o 00:40
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kołobrzeg

Średnia.

Post autor: Piasek96 »

Oblicz przeciętną cenę targowiskową jabłek, jeżeli wiadomo, że w czterech punktach sprzedaży ceny oraz utarg były następujące:
stoisko A : cena ( za 1 kg) 2,50 zł, utarg 80 zł,
stoisko B: cena ( za 1 kg) 3,00 zł utarg 60 zł,
stoisko C: cena ( za 1 kg) 3,50 zł utarg 105 zł,
stoisko D: cena ( za 1 kg) 4,00 zł utarg 100 zł.

Nie wiem, czy mam zrobić zwykłą średnią arytmetyczną \(\displaystyle{ \frac{2,5+3+3,5+4}{4}=3,25 }\), czy jednak jakoś ten utarg trzeba uwzględnić do tego.
Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8581
Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 307 razy
Pomógł: 3349 razy

Re: Średnia.

Post autor: kerajs »

Piasek96 pisze: 24 kwie 2022, o 20:49 Nie wiem, czy mam zrobić zwykłą średnią arytmetyczną \(\displaystyle{ \frac{2,5+3+3,5+4}{4}=3,25 }\), czy
Tak, średnia cena jabłek na targowisku tyle wynosi.

Problem w tym że autor chciał, choć mu nie wyszło, zapytać o średnią cenę sprzedanych (zakupionych) jabłek:
\(\displaystyle{ \frac{80+60+105+100}{ \frac{80}{2,5}+ \frac{60}{3} + \frac{105}{3,5} + \frac{100}{4} }=... }\)
Piasek96
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 56
Rejestracja: 18 mar 2018, o 00:40
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kołobrzeg

Re: Średnia.

Post autor: Piasek96 »

To w takim razie trzeba użyć średniej harmonicznej, żeby to właściwie obliczyć? Bo rozumiem, że to co ja policzyłem nie jest zgodne z treścią zadania.
ODPOWIEDZ