W grupie kontrolnej odnotowano \(\displaystyle{ 1106}\) osób z objawami, potwierdzonych testem, a w grupie noszącej maseczki \(\displaystyle{ 1086}\) takich osób.
Czy wynik jest istotny statystycznie? Jakie jest prawdopodobieństwo, że zaobserwowana różnica to tylko przypadek?
Dodano po 17 godzinach 40 minutach 24 sekundach:
Policzyłem prawdopodobieństwo wylosowania co najwyżej \(\displaystyle{ 1086}\) białych kul przy \(\displaystyle{ 178322}\) losowaniach, gdy prawdopodobieństwo wylosowania jednej kuli, to zgodnie z próbą kontrolną \(\displaystyle{ \frac {1106}{163861}}\). Czyli \(\displaystyle{ 0,1,2,...,1086}\) sukcesów - sumę schematów Bernoulliego. To całkiem duże liczby i duża suma, dlatego napisałem kod w Pythonie:
Kod: Zaznacz cały
import math
import math
import decimal
suma=0
for k in range(1086):
a = math.comb(178322, k) * (decimal.Decimal(1106/163861))**k * (decimal.Decimal(1-1106/163861))**(178322-k)
suma += a
print(suma)
Pomijam tu fakt wielu zarzutów merytorycznych do publikacji:
Kod: Zaznacz cały
http://www.argmin.net/2021/11/23/mask-rct-revisited/
Kod: Zaznacz cały
https://wwwnc.cdc.gov/eid/article/26/5/19-0994_article?fbclid=IwAR2s3Iiz77NwHkOtXmGULVLfaTWK_lK_muS0eBKsNN4WPL7P-QEaI0Cq3MU#tnF2