50 zakładach przeprowadzono badania w celu ustalenia zależności między wydajnością mierzoną w sztukach X, a płacą w Euro Y. Otrzymano następujące równania regresji:
\(\displaystyle{ x = 0,4y +10}\)
\(\displaystyle{ y = 2x + 5}\)
a) Czy w obliczeniach nie został popełniony błąd i wyznaczone proste mogą być prostymi regresji? Odpowiedź uzasadnij.
O sprawdzenie spełnienia jakiego warunku chodzi?
Czy chodzi o:
\(\displaystyle{ r= \pm \sqrt{ a_{x}\cdot a_{y} } \Leftrightarrow (a_{x} >0 \wedge a_{y} > 0 \vee a_{x} <0 \wedge a_{y} < 0 ) }\)
?
Jeśli tak - to czy skoro oba współczynniki są dodatnie, to wskazane proste mogą być prostymi regresji i po zadaniu?
Czy proste mogą być prostymi regresji?
-
- Użytkownik
- Posty: 65
- Rejestracja: 10 sty 2010, o 17:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 10 razy
- Pomógł: 2 razy
Czy proste mogą być prostymi regresji?
Ostatnio zmieniony 29 paź 2021, o 16:41 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot.
- kmarciniak1
- Użytkownik
- Posty: 809
- Rejestracja: 14 lis 2014, o 19:37
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 48 razy
- Pomógł: 183 razy
Re: Czy proste mogą być prostymi regresji?
Przyznam, że nie bardzo rozumiem o co chodzi. Na pewno po przekształceniu tych równań widać że nie są one tą samą prostą.
-
- Użytkownik
- Posty: 65
- Rejestracja: 10 sty 2010, o 17:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 10 razy
- Pomógł: 2 razy
Re: Czy proste mogą być prostymi regresji?
A muszą być takie same, żeby mogły być funkcjami regresji liniowej? W sensie, czy przekształcenie prostej "z x-a na y-ka" np.kmarciniak1 pisze: ↑29 paź 2021, o 17:54Przyznam, że nie bardzo rozumiem o co chodzi. Na pewno po przekształceniu tych równań widać że nie są one tą samą prostą.
\(\displaystyle{ y=x+1}\) \(\displaystyle{ \Rightarrow x=y-1}\) musi zachodzić, aby to była prosta regresji? Wydaje mi się, że nie.
Wykładowca pokazywał nam, że można rozróżnić wiele przypadków tzw. nożyc regresji (kąt pomiędzy prostymi regresji)
\(\displaystyle{ y(x)}\) \(\displaystyle{ vs}\) \(\displaystyle{ x(y)}\).
Albo już kompletnie odjechałem i nie wiem o co chodzi.
- kmarciniak1
- Użytkownik
- Posty: 809
- Rejestracja: 14 lis 2014, o 19:37
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 48 razy
- Pomógł: 183 razy
Re: Czy proste mogą być prostymi regresji?
Ah tak masz rację w takim razie twoje rozumowanie z pierwotnego posta było ok gdyż odpowiednie współczynniki kierunkowe są dodatnie