CTG Lindeberga-Lévy’ego

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
siema321
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 10 mar 2021, o 18:23
Płeć: Mężczyzna
wiek: 20
Podziękował: 6 razy

CTG Lindeberga-Lévy’ego

Post autor: siema321 »

Pewna konstrukcja składa się ze \(\displaystyle{ 100}\) jednakowych elementów. Na podstawie CTG Lindeberga-Lévy’ego oszacować prawdopodobieństwo, że całkowita masa tej konstrukcji nie przekroczy \(\displaystyle{ 335}\) kg, jeśli rozkład masy elementów, z których jest złożona, ma wartość oczekiwana \(\displaystyle{ 3,3}\) kg, a odchylenie standardowe \(\displaystyle{ 0,1}\) kg?
Ostatnio zmieniony 3 cze 2021, o 23:47 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
janusz47
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7917
Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 1671 razy

Re: CTG Lindeberga-Lévy’ego

Post autor: janusz47 »

CTG dla sumy zmiennych losowych

\(\displaystyle{ \frac{ \sum_{i=1}^{n} X_{i} - n\cdot \mu}{\sigma\cdot \sqrt{n}}. }\)
ODPOWIEDZ