Rzucono \(\displaystyle{ 1000}\) razy kostką. Znajdź prawdopodobieństwo, że suma oczek będzie zawarta między \(\displaystyle{ 3410}\) a \(\displaystyle{ 3590}\)?
Zastanawiam się nad tym zadaniem ponieważ na zajęciach użyliśmy wzoru w którym do sumy dodaliśmy wartość oczekiwaną sumy i podzieliliśmy przez wariancję sumy ( \(\displaystyle{ \frac{ \sum_{i=1}^{1000} X_i - 3500}{25 \sqrt{ \frac{14}{3} } }}\) dokładniej mówiąc ), natomiast większość wzorów które znalazłem w internecie wyglądają tak: \(\displaystyle{ \frac{ \sum_{i=1}^{n}X_i - nu }{\sigma \cdot \sqrt{n} }}\)
Centralne twierdzenie graniczne
-
- Użytkownik
- Posty: 11
- Rejestracja: 10 mar 2021, o 18:23
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 20
- Podziękował: 6 razy
Centralne twierdzenie graniczne
Ostatnio zmieniony 3 cze 2021, o 23:57 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot. Poprawa wiadomości.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot. Poprawa wiadomości.