Chi i wyznaczanie wartości teoretycznej
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 29 kwie 2020, o 12:34
- Płeć: Kobieta
- wiek: 20
- Podziękował: 1 raz
Chi i wyznaczanie wartości teoretycznej
Jestem noga ze statystyki, i mam mały problem. Muszę wyznaczyć widmo teoretyczne w oparciu o wyniki dopasowania, czyli mam swoje wyniki i mam parametr \(\displaystyle{ \chi^{2} }\). Czy chodzi o to, żeby skorzystać ze wzoru na chi \(\displaystyle{ ( \chi^{2}= \frac{(O-E)^{2} }{E} ) }\), i wtedy jeśli podstawię chi i swoją wartość eksperymentalną, to otrzymam wartość teoretyczną? Czy źle myślę?
Ostatnio zmieniony 2 cze 2021, o 18:42 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 7935
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1679 razy
Re: Chi i wyznaczanie wartości teoretycznej
Test zgodności Pearsona \(\displaystyle{ \chi^2 }\) polega na obliczeniu wartości \(\displaystyle{ \chi^2 }\) w oparciu o wyniki eksperymentalne wg. podanego wzoru:
\(\displaystyle{ \chi^{2}= \frac{(O-E)^{2} }{E}. }\)
Weryfikacja hipotezy zerowej \(\displaystyle{ H_{0} }\) o dopasowaniu wyników eksperymentalnych z rozkładem teoretycznym odbywa się przez porównanie ze znanym, stablicowanym rozkładem \(\displaystyle{ \chi^2.}\)
W tablicach statystycznych należy sprawdzić, ile w naszym przypadku wynosi wartość krytyczna testu.
Jest ona zależna od dwóch czynników:
-założonego wcześniej poziomu istotności \(\displaystyle{ \alpha, }\)
- ilości stopni swobody: \(\displaystyle{ df = k- p - 1, }\)
gdzie:
\(\displaystyle{ k }\) - ilość klas uwzględnianych w obliczeniach,
\(\displaystyle{ p }\) - ilość parametrów szacowanych z próby.
\(\displaystyle{ \chi^{2}= \frac{(O-E)^{2} }{E}. }\)
Weryfikacja hipotezy zerowej \(\displaystyle{ H_{0} }\) o dopasowaniu wyników eksperymentalnych z rozkładem teoretycznym odbywa się przez porównanie ze znanym, stablicowanym rozkładem \(\displaystyle{ \chi^2.}\)
W tablicach statystycznych należy sprawdzić, ile w naszym przypadku wynosi wartość krytyczna testu.
Jest ona zależna od dwóch czynników:
-założonego wcześniej poziomu istotności \(\displaystyle{ \alpha, }\)
- ilości stopni swobody: \(\displaystyle{ df = k- p - 1, }\)
gdzie:
\(\displaystyle{ k }\) - ilość klas uwzględnianych w obliczeniach,
\(\displaystyle{ p }\) - ilość parametrów szacowanych z próby.