hipotezy!

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
snopy123
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 8 lut 2021, o 23:40
Płeć: Kobieta
wiek: 20

hipotezy!

Post autor: snopy123 »

Pośrednik w handlu nieruchomościami chce oszacować przeciętną wartość kawalerki w pewnej dzielnicy. W losowej próbie \(\displaystyle{ 16}\) kawalerek średnia wyniosła \(\displaystyle{ 98600}\) PLN. Odchylenie standardowe wartości kawalerek
i) jest znane pośrednikowi i wynosi \(\displaystyle{ 5500}\) PLN;
ii) nie jest znane pośrednikowi i obliczone z próby odchylenie standardowe wynosi \(\displaystyle{ 5500}\) PLN.
a) Wyznaczyć oraz porównać \(\displaystyle{ 95\%}\) przedziały ufności dla przeciętnej wartości kawalerki w rozważanej dzielnicy.
Przyjmując poziom istotności \(\displaystyle{ \alpha = 0,05}\) zweryfikować hipotezy:
b) przeciętna wartość kawalerki w rozważanej dzielnicy wynosi \(\displaystyle{ 100000}\) PLN;
c) przeciętna wartość kawalerki w rozważanej dzielnicy wynosi ponad \(\displaystyle{ 100000}\) PLN.
Ostatnio zmieniony 1 cze 2021, o 21:56 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Brak LaTeXa - proszę zapoznać się z instrukcją: https://matematyka.pl/latex.htm.
janusz47
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7918
Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 1671 razy

Re: hipotezy!

Post autor: janusz47 »

i.
Dwustronny przedział ufności dla wartości oczekiwanej \(\displaystyle{ \mu }\), gdy znane jest odchylenie standardowe \(\displaystyle{ \sigma }\) (mała próba)

\(\displaystyle{ P \left( \overline{x} - t_{\alpha} \frac{\sigma}{\sqrt{n}} < \mu <\overline{x} + t_{\alpha} \frac{\sigma}{\sqrt{n}}\right) = 1-\alpha }\)

ii.
Dwustronny przedział ufności dla wartości oczekiwanej \(\displaystyle{ \mu }\), gdy nieznane jest odchylenie standardowe \(\displaystyle{ \sigma }\) (mała próba)

\(\displaystyle{ P \left( \overline{x} - t_{\alpha} \frac{s_{n}}{\sqrt{n}} < \mu <\overline{x} + t_{\alpha} \frac{s_{n}}{\sqrt{n}} \right) = 1-\alpha }\)
ODPOWIEDZ