zbieżność według dystrybunat

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
rompat
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 7 lut 2021, o 13:30
Płeć: Kobieta
wiek: 23

zbieżność według dystrybunat

Post autor: rompat »

Witam, bardzo prosiłabym o pomoc w następującym zadaniu:

Niech \(\displaystyle{ {X _{n}}}\) będzie ciągiem zmiennych losowych takich, że
\(\displaystyle{ P(X _{n}=-n)=1, n=1,2,...}\)
Czy ciąg \(\displaystyle{ {X _{n}}}\) jest zbieżny według dystrybuant?
ODPOWIEDZ