Łańcuch Markowa

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
Aspik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 32
Rejestracja: 5 lip 2018, o 19:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 9 razy

Łańcuch Markowa

Post autor: Aspik »

Witam, bardzo prosiłbym o pomoc w następującym zadaniu:

Niech \(\displaystyle{ X_{0},X_{1},X_{2}… }\)będą niezależnymi zmiennymi losowymi o tym samym rozkładzie, przyjmującymi wartości \(\displaystyle{ -1}\) oraz \(\displaystyle{ 1}\) z prawdopodobieństwami odpowiednio \(\displaystyle{ \frac{1}{4} }\) oraz \(\displaystyle{ \frac{3}{4} }\). Sprawdzić, czy \(\displaystyle{ Y_{n}=X_{n} \cdot X_{n+1}}\) dla \(\displaystyle{ n=0,1,2,… }\) jest łańcuchem Markowa.
ODPOWIEDZ