Hej, mam kilka zadań do rozwiązania związanych ze średnimi prędkościami, pędami, ich modułami itd. O ile to jest dla mnie jasne, jak się za to zabrać, tak w zestawie pojawiły się 2 pytania, z którymi mam trudność:
1. Obliczyć sumę stanów dla rozkładu Maxwella-Boltzmanna.
2. Obliczyć sumę stanów klasycznego izotopowego oscylatora harmonicznego.
Nie wiem od czego wyjść to raz, dwa nie jestem w stanie sobie wyobrazić, co będzie wynikiem dla tych sum stanów ...
Suma stanów rozkład Maxwella-Boltzmanna
-
- Użytkownik
- Posty: 7918
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1671 razy
Re: Suma stanów rozkład Maxwella-Boltzmanna
1.
Jeżeli stany mikro układu tworzą zbiór przeliczalny (lub jeżeli przestrzeń stanów podzielilibyśmy
na przeliczalną liczbę komórek) to sumę stanów rozkładu Maxwella-Boltzmanna obliczamy według wzoru:
\(\displaystyle{ Z = \sum_{i} e^{-\frac{E_{i}}{kT}} }\)
W przypadku ogólnym kanoniczną liczba stanów obliczamy za pomocą całki
\(\displaystyle{ Z = \int_{\tau} f(E)d\tau = \int_{\tau} e^{-\frac{E}{kT}} d\tau. }\)
Jeżeli stany mikro układu tworzą zbiór przeliczalny (lub jeżeli przestrzeń stanów podzielilibyśmy
na przeliczalną liczbę komórek) to sumę stanów rozkładu Maxwella-Boltzmanna obliczamy według wzoru:
\(\displaystyle{ Z = \sum_{i} e^{-\frac{E_{i}}{kT}} }\)
W przypadku ogólnym kanoniczną liczba stanów obliczamy za pomocą całki
\(\displaystyle{ Z = \int_{\tau} f(E)d\tau = \int_{\tau} e^{-\frac{E}{kT}} d\tau. }\)
-
- Użytkownik
- Posty: 66
- Rejestracja: 5 sty 2015, o 12:03
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Z nienacka
- Podziękował: 11 razy
Re: Suma stanów rozkład Maxwella-Boltzmanna
Już mi się to ułożyło w całość.
Faktycznie, gdzieś to Z mi się przewijało
Dziękuję!
Faktycznie, gdzieś to Z mi się przewijało
Dziękuję!