Rzut kostką do gry

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
Maciek531
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 18 lis 2020, o 20:22
Płeć: Mężczyzna
wiek: 33
Podziękował: 1 raz

Rzut kostką do gry

Post autor: Maciek531 »

Rzucamy kostką do gry tak długo, aż wynik będzie podzielny przez 3.
Niech X oznacza liczbę wykonanych rzutów.

Oblicz: \(\displaystyle{ P(X \ge 20 \setminus X \ge 15)}\)
Awatar użytkownika
Janusz Tracz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4076
Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: hrubielowo
Podziękował: 80 razy
Pomógł: 1395 razy

Re: Rzut kostką do gry

Post autor: Janusz Tracz »

Nie jestem absolutnie pewien ale wydaje mi się, że na zdrowy rozsądek \(\displaystyle{ \mathscr{P}\left( X \ge 20 | X \ge 15\right) }\) jest po prosty równe, temu, że wyrzucimy jeszcze \(\displaystyle{ k}\) (gdzie \(\displaystyle{ k \ge 4}\)) razy liczbę niepodzielną przez \(\displaystyle{ 3}\), a za \(\displaystyle{ k+1}\) trafi się liczba podzielna przez \(\displaystyle{ 3}\). Bo to, że rzucaliśmy już \(\displaystyle{ 15}\) razu nie ma nic do rzeczy. Pytanie można przeformować i pytać się o \(\displaystyle{ \mathscr{P}\left( X \ge 5\right) }\), a wyobrażać sobie, że już wcześniej oddaliśmy \(\displaystyle{ 15}\) rzutów które dały niepodzielną przez \(\displaystyle{ 3}\) liczbę oczek. Wtedy \(\displaystyle{ \mathscr{P}\left( X \ge 5\right) }\) można policzyć jako \(\displaystyle{ \mathscr{P}\left( X \ge 5\right) = \sum_{n=5}^{ \infty } \mathscr{P}\left( X =n\right) }\), Prawdopodobieństwo oddania \(\displaystyle{ n}\) rzutów wynosi \(\displaystyle{ \left( \frac{4}{6}\right)^{n-1} \cdot \frac{2}{6} }\) bo to jest p-stwo oddania \(\displaystyle{ n-1}\) rzutów z liczbą oczek nie podzielną przez \(\displaystyle{ 3}\) zakończone ostatecznie \(\displaystyle{ n}\)-tym rzutem dającym liczbę oczek podzielną przez \(\displaystyle{ 3}\). Zatem do policzenia jest \(\displaystyle{ \mathscr{P}\left( X \ge 5\right)= \sum_{n=5}^{ \infty } \left( \frac{4}{6}\right)^{n-1} \cdot \frac{2}{6} = \frac{16}{81} }\)
Maciek531
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 18 lis 2020, o 20:22
Płeć: Mężczyzna
wiek: 33
Podziękował: 1 raz

Re: Rzut kostką do gry

Post autor: Maciek531 »

Bardzo dziękuję
ODPOWIEDZ