Cześć ja też mam problem i związane z nim pytanko
powiedzmy że są dane przedziały:
poniżej 10 000 liczebność 12
[10 000,30 000) =//= 13
[30 000,50 000) =//= 13
[50 000,80 000) =//= 20
[80 000,120 000) =//= 34
[120 000,150 000) =//= 6
150 000 i wiecej =//= 2
suma 100
Nie wiem - nie umiem wyznaczyć przedziału , na który przypada 1/4 liczebności i w trzecim kwartylu przedziału, na który przypada 3/4 liczebności ?? Jak zlokalizować taki przedział (może jest na to jakiś sposób ?? proszę o pomoc
Wyznaczanie przedziału z kwantylem 1 i 3
- abrasax
- Użytkownik
- Posty: 844
- Rejestracja: 20 maja 2005, o 13:19
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Zabrze
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 161 razy
Wyznaczanie przedziału z kwantylem 1 i 3
wyznaczasz liczebność skumulowaną dla poszczególnych przedziałów:
1. poniżej 10 000; liczebn 12; liczebn skum: 12
2. [10 000,30 000); liczebn 13; liczebn skum: 12+13=25
3. [30 000,50 000); liczebn 13; liczebn skum: 25+13=38
4. [50 000,80 000) ; liczebn 20; liczebn skum: 38+20=58
5. [80 000,120 000); liczebn 34; liczebn skum: 58+34=92
6. [120 000,150 000); liczeb 6; liczebn skum: 92+6=98
7. 150 000 i wiecej; liczebn 2; liczebn skum: 98+2=100
suma liczebności n=100
\(\displaystyle{ frac{1}{4}n=25}\) - szukamy przedziału, w którym znajduje się element nr 25 - patrzymy na liczebność skum - przedział 2
\(\displaystyle{ \frac{3}{4}n=75}\) - szukamy przedziału, w którym znajduje się element nr 75 - patrzymy na liczebność skum - w przedziale 5 znajdują sie elementy o numerach od 59 do 92, czyli nr 75 też się tu znajduje
1. poniżej 10 000; liczebn 12; liczebn skum: 12
2. [10 000,30 000); liczebn 13; liczebn skum: 12+13=25
3. [30 000,50 000); liczebn 13; liczebn skum: 25+13=38
4. [50 000,80 000) ; liczebn 20; liczebn skum: 38+20=58
5. [80 000,120 000); liczebn 34; liczebn skum: 58+34=92
6. [120 000,150 000); liczeb 6; liczebn skum: 92+6=98
7. 150 000 i wiecej; liczebn 2; liczebn skum: 98+2=100
suma liczebności n=100
\(\displaystyle{ frac{1}{4}n=25}\) - szukamy przedziału, w którym znajduje się element nr 25 - patrzymy na liczebność skum - przedział 2
\(\displaystyle{ \frac{3}{4}n=75}\) - szukamy przedziału, w którym znajduje się element nr 75 - patrzymy na liczebność skum - w przedziale 5 znajdują sie elementy o numerach od 59 do 92, czyli nr 75 też się tu znajduje
Wyznaczanie przedziału z kwantylem 1 i 3
Bardzo WIELKIE dzięki za tak szybka pomoc .Bardzo mi pomogłeś kimkolwiek jesteś kocham cię
[ Dodano: 13 Listopada 2007, 22:49 ]
Cześć w poprzednim poście otrzymałam niezbędne mi informacje i szło mi świetnie z zadaniem o podobnym charakterze tylko natrafiłam na pewna trudność mi.
są dane przedziały
[400,600) liczeność 2
[600,800) 6 Q1
[800,1000) 15 M(x) , Q3
[1000,1200) 3
[1200,1400) 2
[1400 i wiecej ) 2
należało obliczyć Q1 i Q2 mediane itd. i mediane obliczyłam i wynik sie zgadza podobnie z Q3 natomiast wynik Q1 totalnie nie !! i tutaj moja prośba o ewentualne wskazówki ?? może źle wyznaczyłam Q1 ?? no nie wiem ??
z góry dziękuję
[ Dodano: 13 Listopada 2007, 22:49 ]
Cześć w poprzednim poście otrzymałam niezbędne mi informacje i szło mi świetnie z zadaniem o podobnym charakterze tylko natrafiłam na pewna trudność mi.
są dane przedziały
[400,600) liczeność 2
[600,800) 6 Q1
[800,1000) 15 M(x) , Q3
[1000,1200) 3
[1200,1400) 2
[1400 i wiecej ) 2
należało obliczyć Q1 i Q2 mediane itd. i mediane obliczyłam i wynik sie zgadza podobnie z Q3 natomiast wynik Q1 totalnie nie !! i tutaj moja prośba o ewentualne wskazówki ?? może źle wyznaczyłam Q1 ?? no nie wiem ??
z góry dziękuję