Wariancja i odchylenie standardowe

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
IgeHoshi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 24 maja 2020, o 21:02
Płeć: Kobieta
wiek: 19

Wariancja i odchylenie standardowe

Post autor: IgeHoshi »

W każdym zestawieniu ( a,b,c,d ) należy podać średnią arytmetyczną \(\displaystyle{ S}\), wariancję \(\displaystyle{ W}\) i odchylenie standardowe \(\displaystyle{ O}\).

a) \(\displaystyle{ 1,\ 2,\ 0,\ 2,\ 1,\ 1,\ 1,\ 1,\ 3,\ 0,\ 2,\ 4,\ 3,\ 5,\ 1,\ 1,\ 1,\ 3,\ 3,\ 5}\)
b) \(\displaystyle{ 10,\ 5,\ 4,\ 7,\ 1,\ 2,\ 3,\ 3,\ 3,\ 7}\)
c) \(\displaystyle{ 1,\ 3,\ 5,\ 5,\ 11}\)
d) \(\displaystyle{ 18,\ 30,\ 21,\ 42,\ 55,\ 34,\ 45,\ 39,\ 38,\ 25}\)

np: \(\displaystyle{ S=3,1\ W=4\ O=1,12}\)

Z góry dziękuje za pomoc
Ostatnio zmieniony 24 maja 2020, o 22:05 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34285
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

Re: Wariancja i odchylenie standardowe

Post autor: Jan Kraszewski »

Z czym masz problem?

JK
IgeHoshi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 24 maja 2020, o 21:02
Płeć: Kobieta
wiek: 19

Re: Wariancja i odchylenie standardowe

Post autor: IgeHoshi »

No z tym co napisałam
Potrzebuję odpowiedzi bo nie umiem tego zrobić
Matematyka jest moją najsłabsza stroną i nie potrafię się jej uczyć ani rozumieć
Awatar użytkownika
JHN
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 668
Rejestracja: 8 lip 2007, o 18:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Radom
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 206 razy

Re: Wariancja i odchylenie standardowe

Post autor: JHN »

To tylko próba sprowadzenia forum do roli kalkulatora...

Pozdrawiam

[edited] po poprzednim: to sobie odpuść...
Ostatnio zmieniony 24 maja 2020, o 22:19 przez JHN, łącznie zmieniany 1 raz.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34285
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

Re: Wariancja i odchylenie standardowe

Post autor: Jan Kraszewski »

Ale my nie dajemy gotowców.

Zacznij od średniej arytmetycznej:

Kod: Zaznacz cały

https://pl.wikipedia.org/wiki/%C5%9Arednia_arytmetyczna
. Pierwsze zdanie dobrze mówi, co powinnaś zrobić.

JK
IgeHoshi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 24 maja 2020, o 21:02
Płeć: Kobieta
wiek: 19

Re: Wariancja i odchylenie standardowe

Post autor: IgeHoshi »

No tak, bo przecież każdy musi mieć głowę do nauki tego przedmiotu :-)

Dzięki za "fachową" pomoc, znalazłam już pełne odpowiedzi gdzie indziej.
Przynajmniej wiem na przyszłość gdzie nie wchodzić, ciao
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34285
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

Re: Wariancja i odchylenie standardowe

Post autor: Jan Kraszewski »

IgeHoshi pisze: 25 maja 2020, o 10:03Dzięki za "fachową" pomoc, znalazłam już pełne odpowiedzi gdzie indziej.
Przynajmniej wiem na przyszłość gdzie nie wchodzić, ciao
W pełni się zgadzam - jeżeli zależy Ci tylko na odpowiedziach, to szukaj tam.

JK
ODPOWIEDZ