Mam funkcje tworzącą momenty zmiennej \(\displaystyle{ X \sim \Gamma(\lambda,k)}\) o rozkładzie gamma, daną wzorem
\(\displaystyle{ M_{X}(t) = (\frac{\lambda} {\lambda - t})^k}\)
W jaki sposób mogę policzyć z niej trzeci moment centralny ten zmiennej?
Wiem, że powinnam liczyć pochodne ale co podstawić za t?
Proszę o pomoc i z góry dziękuję!
Funkcja tworząca momenty
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 28 kwie 2020, o 16:51
- Płeć: Kobieta
- wiek: 21
- Podziękował: 3 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 28 kwie 2020, o 16:51
- Płeć: Kobieta
- wiek: 21
- Podziękował: 3 razy
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15687
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5221 razy
Re: Funkcja tworząca momenty
A nie, nie będzie, nie doczytałem słówka „centralny".
\(\displaystyle{ \mathbf{E}(X-\mu)^{3}=\mathbf{E}\left(X^{3}-3X^{2}\mu+3X\mu^{2}-\mu^{3}\right)=\mathbf{E}\left(X^{3}\right)-3\mu \mathbf{E}\left(X^{2}\right)+3\mu^{2}\mathbf{E}X-\mu^{3}}\)
gdzie \(\displaystyle{ \mu}\) to też wartość oczekiwana zmiennej o rozkładzie gamma \(\displaystyle{ ( \lambda, k)}\).
W sumie mogłem napisać też \(\displaystyle{ \mathbf{E}X}\) zamiast \(\displaystyle{ \mu}\), ale tak byłoby mniej czytelnie. Te parametry też dostajesz, różniczkując funkcję tworząca momenty i wstawiając \(\displaystyle{ t=0}\).
\(\displaystyle{ \mathbf{E}(X-\mu)^{3}=\mathbf{E}\left(X^{3}-3X^{2}\mu+3X\mu^{2}-\mu^{3}\right)=\mathbf{E}\left(X^{3}\right)-3\mu \mathbf{E}\left(X^{2}\right)+3\mu^{2}\mathbf{E}X-\mu^{3}}\)
gdzie \(\displaystyle{ \mu}\) to też wartość oczekiwana zmiennej o rozkładzie gamma \(\displaystyle{ ( \lambda, k)}\).
W sumie mogłem napisać też \(\displaystyle{ \mathbf{E}X}\) zamiast \(\displaystyle{ \mu}\), ale tak byłoby mniej czytelnie. Te parametry też dostajesz, różniczkując funkcję tworząca momenty i wstawiając \(\displaystyle{ t=0}\).