Czy łańcuch Markowa jest redukowalny?

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
kubawiciak
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 13 lut 2017, o 21:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Starogard Gdański

Czy łańcuch Markowa jest redukowalny?

Post autor: kubawiciak »

Witam, mam problem z tym zadaniem. Nie oczekuję odpowiedzi od razu, najpierw może być wskazówka.


Rozważmy dyskretny łańcuch Markowa z prawdopodobieństwami:
$$ P_{ij} = e^\lambda \sum_{n=0}^{j} {i \choose n} p^{n} q^{i-n} \frac{\lambda^{j-n}}{(j-n)!} $$

gdzie: $$p+q=1,\quad 0 \le p \le 1,\quad \lambda>0. $$
Czy podany łańcuch jest redukowalny ?

Z góry dziękuję za pomoc ! :)
ODPOWIEDZ