Regresja ortogonalna

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
Awatar użytkownika
fuzzyARTMAP
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 8 gru 2016, o 19:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3 razy

Regresja ortogonalna

Post autor: fuzzyARTMAP »

Witam, czy moglby mi ktos podpowiedziec jak wyprowadzic rownania na regresje ortognalna?
Wiem, ze zaklada ona, ze bledem obarczona jest nie tylko os rzednej, ale i odcietej, a same wzory na ta regresje to:
\(\displaystyle{ w_i=(x_i-x_0) \cos \alpha +(y_i-y_0) \sin \alpha }\)
\(\displaystyle{ v_i=-(x_i-x_0) \sin \alpha +(y_i-y_0) \cos \alpha }\)
Od czego by zaczac wyprowadzanie? Dziekuje za kazde nakierowanie!
ODPOWIEDZ