Dzień dobry.
Nie jestem matematykiem i niestety nie potrafię posługiwać się terminologią fachową, dlatego uprzejmie proszę odpowiadających o wyrozumiałość w tym zakresie.
Pracuję jako inżynier w małym zakładzie produkcyjnym. W procesie technologicznym używa się pewnej puli niezmiennych materiałów oraz opcjonalnie można stosować dodatki/domieszki. Mam dataset o przykładowej postaci:
Próba 1. Wykorzystane domieszki: A, B, C. Ocena jakości końcowej procesu: 60%
Próba 2. Wykorzystane domieszki: A, B, D. Ocena jakości końcowej procesu: 70%
Próba 3. Wykorzystane domieszki: A, E, F, G, H. Ocena jakości końcowej procesu: 40%
Próba 4. Wykorzystane domieszki: B, E, H, I. Ocena jakości końcowej procesu: 50%
... itd.
Założenia:
- Przy danej próbie używa się od kilku do kilkunastu domieszek.
- Pewne domieszki badano częściej, inne rzadziej.
- Do każdej próby przypisana jest ocena jakości efektu końcowego - tutaj również są zróżnicowane wyniki w zakresie 10%-90%.
- Aksojamatem jest, że każda z domieszek wpływa na końcowy efekt procesu niezależnie od pozostałych użytych składników, tzn. para domieszek A i B działa jako superpozycja efektu domieszki A i efektu domieszki B.
- W datasecie nie ma prób, gdzie użyto jednej i tylko jednej domieszki, zawsze przynajmniej kilka łącznie.
- Nie można przeprowadzić kolejnych prób.
Pytanie:
Jakim matematycznym narzędziem posłużyć się, aby ocenić wpływ każdej z domieszek na jakość końcową procesu? Tzn. na przykład aby odpowiedzieć na pytanie: która domieszka najbardziej polepsza/pogarsza jakość końcową procesu?
Mam nadzieję, że przedstawiłem problem w sposób klarowny.