Oblicz przedzial ufności

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
szymon594
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 24 kwie 2008, o 19:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Strzyżów
Podziękował: 1 raz

Oblicz przedzial ufności

Post autor: szymon594 »

Cześć
Dawno nie zajmowałem się statystyką...sporo rzeczy zapomniałem :(
Czy ktoś mógłby pomóc z takim zadaniem. Albo powiedzieć jak to rozwiązać w programie Statistica ? I czy w ogóle można?
Mamy 100 osób które palą papierosy i 100 osób które nie palą. Wśród osób palących odnotowano 20 zgonów A wśród niepalących 10. Obliczyc przedzial ufności zgonów osób palących versus niepalących . P=0.05.
Dziękuję :)
janusz47
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7918
Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 1671 razy

Re: Oblicz przedzial ufności

Post autor: janusz47 »

Rozwiązać można.

Patrz przedział ufności dla proporcji (wskaźnika struktury).
szymon594
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 24 kwie 2008, o 19:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Strzyżów
Podziękował: 1 raz

Re: Oblicz przedzial ufności

Post autor: szymon594 »

No wiem właśnie.
Korzystam z takiego wzoru ale wychodzi całkiem inny wynik, stąd moje pytanie.
Publikacja naukowa z czasopisma medycznego Lancet:
Dwie grupy po 592 pacjentów - w jednej zanotowano 121 zgonow a w drugiej 80. I teraz CI według tej pracy wychodzi: 1,13 -2,00. Jak to w ogóle możliwe? Z wzoru wychodzi całkiem co innego...
janusz47
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7918
Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 1671 razy

Re: Oblicz przedzial ufności

Post autor: janusz47 »

Ustalamy wspólną wartość parametru \(\displaystyle{ p^{*} }\) i dla tej wartości budujemy przedział ufności.
szymon594
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 24 kwie 2008, o 19:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Strzyżów
Podziękował: 1 raz

Re: Oblicz przedzial ufności

Post autor: szymon594 »

Jak wspólna? Jesli chcemy porównać te 2 grupy względem siebie ?
A mógłbyś napisać wzór z tymi liczbami ?
janusz47
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7918
Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 1671 razy

Re: Oblicz przedzial ufności

Post autor: janusz47 »

\(\displaystyle{ p^{*} = \frac{n_{1}\cdot p_{1} + n_{2}\cdot p_{2}}{n_{1}+n_{2}} }\)

Proszę podać całą treść zadania, bo z odpowiedzi w czasopiśmie wynika, że nie chodzi tu o przedział ufności dla proporcji, bo taki zawierałby się w przedziale \(\displaystyle{ [0,1]. }\)
Ostatnio zmieniony 26 lut 2020, o 20:08 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
szymon594
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 24 kwie 2008, o 19:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Strzyżów
Podziękował: 1 raz

Re: Oblicz przedzial ufności

Post autor: szymon594 »

Percutaneous coronary angioplasty versus coronary artery bypass grafting in treatment of unprotected left main stenosis (NOBLE): a prospective, randomised, open-label, non-inferiority trial.Randomized controlled trial

Mäkikallio T, et al. Lancet. 2016

FINDINGS: Between Dec 9, 2008, and Jan 21, 2015, 1201 patients were randomly assigned, 598 to PCI and 603 to CABG, and 592 in each group entered analysis by intention to treat. Kaplan-Meier 5 year estimates of MACCE were 29% for PCI (121 events) and 19% for CABG (81 events), HR 1·48 (95% CI 1·11-1·96), exceeding the limit for non-inferiority, and CABG was significantly better than PCI (p=0·0066). As-treated estimates were 28% versus 19% (1·55, 1·18-2·04, p=0·0015). Comparing PCI with CABG, 5 year estimates were 12% versus 9% (1·07, 0·67-1·72, p=0·77) for all-cause mortality, 7% versus 2% (2·88, 1·40-5·90, p=0·0040) for non-procedural myocardial infarction, 16% versus 10% (1·50, 1·04-2·17, p=0·032) for any revascularisation, and 5% versus 2% (2·25, 0·93-5·48, p=0·073) for stroke.

Dodano po 37 sekundach:
Skąd te przedziały ufnosci większe od 1 ?
janusz47
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7918
Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 1671 razy

Re: Oblicz przedzial ufności

Post autor: janusz47 »

Sa to są gotowe wyniki estymacji z programu statystycznego, prawdopodobnie Statistica, określone na podstawie specjalistycznych badań pacjentów z obliczonymi wartościami p.
Nie są to przedziały ufności dla populacji.

Dodano po 4 minutach 11 sekundach:
Na podstawie artykułu, trudno dojść do przedstawionych wyników badań, jeśli nie znamy rozkładu populacji badanych pacjentów i przyjętej metody ich badań.
ODPOWIEDZ