1. Jeżeli w losowej próbie \(\displaystyle{ 52}\) sztuk stwierdzono \(\displaystyle{ 8}\) sztuk wadliwych, to jaki będzie \(\displaystyle{ 98\%}\) przedział ufności dla frakcji sztuk wadliwych wśród masowo wytwarzanych ?
\(\displaystyle{ n=52 \\ m=8 \\ P_n= \frac{8}{52}=0,1539 \\Z_\alpha=2,33
}\)
przedział wyszedł mi \(\displaystyle{ (0.0373;0,2705)}\) natomiast nie wiem jak zrobić zadanie 2.
2. Frakcja sztuk wadliwych w pewnej ich populacji jest równa \(\displaystyle{ 0,18}\). Pobrano próbę o liczebności \(\displaystyle{ 200}\) szt. Obliczyć prawd. zdarzenia, że frakcja w próbie wyniesie co najmniej \(\displaystyle{ 0,20}\)?
Frakcja z próby
-
- Użytkownik
- Posty: 20
- Rejestracja: 17 lis 2019, o 21:27
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 21
- Podziękował: 3 razy
Frakcja z próby
Ostatnio zmieniony 19 sty 2020, o 13:19 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 7917
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1671 razy
Re: Frakcja z próby
Zadanie 2
Mamy obliczyć prawdopodobieństwo zdarzenia
\(\displaystyle{ P\left( \left\{\frac{k}{200} \geq 0,20 \right \}\right) =...}\)
gdzie \(\displaystyle{ k }\) jest liczbą sztuk wadliwych w próbie \(\displaystyle{ 200 }\) elementowej.
Mamy obliczyć prawdopodobieństwo zdarzenia
\(\displaystyle{ P\left( \left\{\frac{k}{200} \geq 0,20 \right \}\right) =...}\)
gdzie \(\displaystyle{ k }\) jest liczbą sztuk wadliwych w próbie \(\displaystyle{ 200 }\) elementowej.