Eg(x) dla danego wykresu i funkcji g(x)

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
greex
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 12 lut 2015, o 17:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lc

Eg(x) dla danego wykresu i funkcji g(x)

Post autor: greex »

Mam dany taki wykresik:

Kod: Zaznacz cały

https://i.imgur.com/oI5WLFK.png
(nie potrafie tutaj wrzucic obrazka)

Mam znaleźć \(\displaystyle{ Eg(x)}\), wiedząc, że \(\displaystyle{ g(x)=2x+1}\).

Pole trójkąta na wykresie musi być równe \(\displaystyle{ 1}\), więc łatwo obliczyć, iż \(\displaystyle{ h}\) również musi być równe \(\displaystyle{ 1}\).

Obliczam teraz wzór funkcji \(\displaystyle{ f(x)}\) bazując na znanych danych:

\(\displaystyle{ 1 = -2a+b\\
0 = 0a+b}\)


Skąd jasno wynika, że \(\displaystyle{ b=0,a=-\frac{1}{2}}\) więc suma sumarum mamy wzór \(\displaystyle{ f(x) = -\frac{1}{2}x}\) dla przedziału \(\displaystyle{ \left\langle -2;0\right\rangle }\) oraz \(\displaystyle{ f(x) = 0}\) dla wszystkiego poza tym przedziałem.

Teraz liczę \(\displaystyle{ Eg(x)}\) ze wzoru: \(\displaystyle{ Eg(x) = \int_{- \infty }^{\infty } g(x)f(x)dx = \int_{- 2}^{0} (2x+1)(-\frac{1}{2}x)dx }\)

Po obliczeniach wychodzi mi wynik: \(\displaystyle{ -\frac{5}{3} }\)

Czy sposób rozwiązania tego zadania jest prawidłowy?
Ostatnio zmieniony 17 sty 2020, o 17:01 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach [latex] [/latex].
ODPOWIEDZ