Istotność statystyczna - interpretacja p value, a P(H0)

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
Jets
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 17 sty 2020, o 12:02
Płeć: Mężczyzna

Istotność statystyczna - interpretacja p value, a P(H0)

Post autor: Jets »

\(\displaystyle{ p}\) value to prawdopodobieństwo odrzucenia \(\displaystyle{ H_0}\) przy założeniu, że \(\displaystyle{ H_0}\) jest prawdziwe, a nie prawdopodobieństwo wystąpienia \(\displaystyle{ H_0}\).

skoro ryzyko odrzucenia \(\displaystyle{ H_0}\) gdy jest ono prawdziwe wynosi \(\displaystyle{ p}\) to \(\displaystyle{ P(H_0) \le p}\).

czyli wykluczamy, że \(\displaystyle{ p = 0,04}\), a \(\displaystyle{ P(H_0) = 0,10}\) gdyż gdybyśmy odrzucili wówczas prawdziwe \(\displaystyle{ H_0}\) to \(\displaystyle{ p = 0,1}\) a ustaliliśmy, że wynosi \(\displaystyle{ 0,04}\).

I jak rozumiem to jest przesłanką odrzucania \(\displaystyle{ H_0}\) gdy \(\displaystyle{ p}\) spełnia kryterium istotności alfa, zwyczajowe \(\displaystyle{ 0,05}\) i przyjęcie alternatywnej hipotezy, że zmiany nie są przypadkowe – czyli hipotezy badanej.

Czy dobrze interpretuję, że jest taka zależność: \(\displaystyle{ P(H_0) \le p}\)?
Ostatnio zmieniony 17 sty 2020, o 15:00 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Awatar użytkownika
leg14
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3132
Rejestracja: 5 lis 2014, o 20:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Radom
Podziękował: 154 razy
Pomógł: 475 razy

Re: Istotność statystyczna - interpretacja p value, a P(H0)

Post autor: leg14 »

Nie, bo w ogóle (w tym podejściu do statystyki, o kótrym piszesz) nie ma w ogóle mowy o prawdopodbieństwie \(\displaystyle{ P(H_0) }\).
Hipoteza zerowe jest prawdziwa lub nie - nie ma tu żadnej losowości
Ostatnio zmieniony 26 sty 2020, o 18:33 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Błąd tagowania, używamy tagów [latex] [/latex].
ODPOWIEDZ