Analiza dynamiki - poprawny tok rozwiązywania ?

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
Kuba5093
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16
Rejestracja: 10 wrz 2012, o 18:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 3 razy

Analiza dynamiki - poprawny tok rozwiązywania ?

Post autor: Kuba5093 »

Cześć,

wszystkie zadania zaliczeniowe zrobiłem, ale stanąłem przy analizie dynamikii :?:

Polecenie:

Kod: Zaznacz cały

https://ifotos.pl/z/qanxnqr


Zmiany ilości importu dóbr w 2005 roku w porównaniu z rokiem 2003 oraz wartości importu tych dóbr w 2005 roku zawiera tabela:

\(\displaystyle{ \begin{tabular}{|c|c|c|} \hline
\text{Wyszczególnienie} & \text{Wartość w 2005 r. w tys. zł.} & \text{Zmiany ilości importu} \\ \hline
\text{Kauczuk naturalny} & 127{,}7 & 1{,}49 \\ \hline
\text{Kauczuk sztuczny} & 171{,}8 & 2{,}05 \\ \hline
\text{Wyroby z kauczuku} & 561{,}2 & 1{,}26 \\ \hline
\end{tabular}}\)


Przeprowadź analizę dynamiki importu tych dóbr wiedząc, że łączna wartość importu tych dóbr w roku 2003 wynosiła \(\displaystyle{ 350{,}7}\) tys. zł.

\(\displaystyle{ \sum q_{0} p_{0} = 350{,}7 \\[1ex]
\sum q_{n} p_{n} = 854{,}7}\)


Czy powinienem przyjąć za:
\(\displaystyle{ Y_{n} = 854{,}7 \\[1ex]
Y_{0} = 350{,}7}\)


I wtedy policzyć:
\(\displaystyle{ P_{ab} = Y_{n} - Y_{0}\\[1ex]
P_{w} = \frac{Y_{n} - Y_{0}}{Y_{0}} \\[1ex]
I_{w} = \frac{\sum q_{n} p_{n }}{\sum q_{0} p_{0 }} \cdot 100\\[1ex]
i_{n/o} = \frac{Y_{n}}{Y_{0}} \\[1ex]
i_{n/p} = \frac{Y_{n}}{Y_{0}} \cdot 100}\)



Rozjechała mi się tabelka to wrzuciłem link do zdjęcia zadania, czy idę dobrym torem i na tym powinienem zakończyć zadanie czy powinienem coś jeszcze obliczyć ?
Ostatnio zmieniony 17 sty 2020, o 16:18 przez Dasio11, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Poprawa wiadomości.
ODPOWIEDZ